Skoči na vsebino

NOVICA

Predstavitveno srečanje DS Božiča z veleposlanikom Italijanske republike Paolom Trichilom

Ljubljana, 7. november 2018 – Državni sekretar Dobran Božič se je danes srečal z veleposlanikom Italijanske republike v Ljubljani Paolom Trichilom.

 

Sogovornika sta obravnavala dvostransko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko. Izpostavila sta odlične odnose med državama ter raznovrstno sodelovanje na različnih področjih. Zavzela sta se za nadaljevanje dialoga, pri čemer je bil potrjen interes za čimprejšnje srečanje ministrov za zunanje zadeve obeh držav. Državni sekretar Božič in veleposlanik Trichilo sta pozornost namenila tudi pomembni povezovalni vlogi obeh manjšin v bilateralnih odnosih, tako slovenski narodni skupnosti v Italiji kot italijanski narodni skupnosti v Sloveniji, ter aktualnim vprašanjem, s katerimi se skupnosti soočata.

 

Izpostavljeno je bilo tudi gospodarsko sodelovanje, pri čemer Italija predstavlja drugega zunanjetrgovinskega partnerja Republike Slovenije, italijanski turisti so že vrsto let na prvem mestu glede na število prihodov in število nočitev v RS, glede na izvor kapitala pa so bili letu 2017 italijanski naložbeniki na petem mestu med tujimi naložbeniki v Republiki Sloveniji. Vezano na poglobitev obstoječega naložbenega sodelovanja obeh držav sta se obe strani strinjali glede izvedbe naložbeno-poslovnega dogodka v Italiji februarja 2019.

 

Državni sekretar Božič in veleposlanik Italijanske republike Trichilo sta izmenjala tudi poglede na nekatere druge teme, kot so migracije in približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji, pri čemer sta poudarila sorodna stališča do številnih aktualnih evropskih in mednarodnih tem.

 

Sogovornika sta se strinjala, da imata državi zelo dobro podlago za konstruktivno partnersko sodelovanje tudi v prihodnje.