Skoči na vsebino

NOVICA

Predstavitveno srečanje DS Božiča z veleposlanikom Švice Denisom Knoblom

Ljubljana, 7. november 2018 – Državni sekretar Dobran Božič je danes na predstavitveni obisk sprejel veleposlanika Švicarske konfederacije v Sloveniji  Denisa Knobla.

 

Slovenija in Švica imata odlične in prijateljske odnose, brez odprtih vprašanj. Državi tradicionalno dobro sodelujeta v mednarodnih organizacijah, na področju človekovih pravic ter na področju čezmejnih vodnih virov, kulture, izobraževanja, znanosti in obrambe. Dobro je tudi  sodelovanje v alpskem prostoru in na ravni občin.

 

Gospodarsko sodelovanje se v zadnjih letih krepi. Švica je tretji najpomembnejši investitor v Sloveniji.  Blagovna menjava med državama je leta 2017 presegla 1 milijardo evrov, prva polovica leta 2018 nakazuje, da se bo pozitiven trend v blagovni menjavi nadaljeval. Na področju gospodarskega sodelovanja je še precej neizkoriščenih priložnosti, zlasti za nadaljnje sodelovanje na investicijskem področju. Švica je zelo zanesljiv gospodarski partner Slovenije.

 

Sogovornika sta pogovor izkoristila tudi za izmenjavo nekaterih pogledov in stališč o sodelovanju v Alpskem prostoru ter nekaterih aktualnih evropskih temah, zlasti o migracijah in odnosih med Švico in EU. Teme pogovora so bile osredotočene tudi na aktualna dogajanja v soseščini zlasti na Zahodnem Balkanu. Izmenjala sta tudi ideje in predloge, kjer bi bilo mogoče sodelovanje  med državama še dodatno poglobiti.