Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar na delovnem obisku v Avstriji

Dunaj, 7. november 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes mudi na delovnem obisku na Dunaju. V okviru svojega obiska se je srečal s predsednikom parlamenta Wolfgangom Sobotko in z avstrijsko zvezno ministrico za Evropo, integracijo in zunanje zadeve dr. Karin Kneissl, s katero sta potrdila dobre dvostranske odnose.

 

Ministra sta potrdila prijateljske dobrososedske odnose in interes za nadaljnjo krepitev že obstoječega sodelovanja. Izpostavila sta odlično gospodarsko sodelovanje ter se zavzela za krepitev sodelovanja na področju kulture – tako sta potrdila interes za organizacijo skupnega tematskega leta, posvečenega sosedskemu dialogu. S tem bi povečali prepoznavnost skupne kulturne dediščine in medsebojno razumevanje ter poznavanje. Minister dr. Cerar je glede slovenske narodne skupnosti v Avstriji izpostavil pričakovanje, da bo nova avstrijska vlada zagotovila povečanje finančnih sredstev za slovensko narodno skupnost v Avstriji ter izpolnila dane obljube glede sistemske, zakonske ureditve položaja manjšinskih tiskanih medijev.

 

Ministra sta se dogovorila za sodelovanje Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) skupaj z avstrijsko stranjo v Siriji. Pobudo bosta predstavila na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju.

 

Ministra sta spregovorila tudi o trenutnih izzivih avstrijskega predsedstva Svetu Evropske unije ter izmenjala stališča do nekaterih aktualnih evropskih tem, kot so migracije, izstop Združenega kraljestva iz EU in razmere v Jugovzhodni Evropi.

 

Minister dr. Cerar se je ločeno srečal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko. V pogovoru je bilo poudarjeno dobro sodelovanje obeh držav, sogovornika pa sta izmenjala tudi stališča glede nekaterih aktualnih mednarodnih tem.

 

V okviru obiska na Dunaju se bo minister dr. Cerar nocoj srečal tudi s predstavniki avstrijskih podjetij z naložbami v Sloveniji.