Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji

Ljubljana, 6. november 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je pred jutrišnjim srečanjem z ministrico za Evropo, integracije in zunanje zadeve Republike Avstrije dr. Karin Kneissl sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

 

Pogovora z ministrom dr. Cerarjem so se udeležili: Susanne Weitlaner, predsednica sosveta slovenske narodne skupnosti in društva štajerskih Slovencev Člen 7, Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev, Gabrijel Hribar, predsednik Enotne liste, Avgust Brumnik, predstavnik Zveze slovenskih organizacij, Marko Oraže in Milena Ošina, predstavnika Narodnega sveta koroških Slovencev.

 

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji so predstavili aktualno stanje uresničevanja svojih pravic, ki izhajajo iz mednarodno pravnih dokumentov in notranje avstrijske zakonodaje. Ob tem so še posebej poudarili pomen ureditve statusa manjšinskih tiskanih medijev, prizadevanja za krepitev slovenskega jezika v izobraževalnem procesu in ustrezno financiranje slovenskih organizacij in društev s strani Urada zveznega kanclerja.

 

Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala rešitve, ki bodo odražale legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede uresničevanja svojih pravic. Poudaril je, da so vprašanja slovenske narodne skupnosti del rednega in konstruktivnega političnega dialoga z Republiko Avstrijo.

 

Izjava dr. Mira Cerarja