Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar se je v Pragi udeležil slovesnosti ob 100. obletnici ustanovitve Češkoslovaške

Praga, 27. oktober 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes udeležuje 100. obletnice ustanovitve Češkoslovaške republike v Pragi. Ob robu obiska se je srečal z novim ministrom za zunanje zadeve Češke republike Tomášom Petříčekom.

 

Sogovornika sta izpostavila pomen vladavine prava in multilaterizma. Zavzela sta se za močno in učinkovito EU. MZZ dr. Cerar je podprl tesnejše sodelovanje v t.i. “Slavkovi skupini”, ki združuje Avstrijo, Češko in Slovaško. Še posebej sta omenila sodelovanje na področju transporta. Pobudo Treh morij sta ocenila kot dobro in se zavzela za članstvo Nemčije v njej.

 

Pri razpravi o migracijah sta podprla skupen evropski pristop in reguliranje migracij pri njihovem izvoru.

 

Na srečanju je minister dr. Cerar izrazil zadovoljstvo nad odličnim gospodarskim sodelovanjem in siceršnji odnosi med državama, ki ju med drugim povezuje skupen kulturni prostor in zgodovina. Med povezovalnimi elementi je posebej izpostavil arhitekta Jožeta Plečnika, ki ga nekateri imenujejo celo "arhitekt češke državnosti". Plečnik je namreč na prošnjo prvega predsednika Češkoslovake Tomáša Garrigue Masaryka izdelal projekt prenove Praškega gradu s čimer je novo češkoslovaško državnost simbolično prevedel v jezik arhitekture.

 

Češka in Slovaška sta 28. oktobra pred 100 leti razglasili neodvisnost od Avstro-ogrskega imperija in ustanovili svojo neodvisno državo. Slovesnosti, ki jo gosti predsednik Vlade Češke republike Andrej Babiš, se poleg ministra dr. Cerarja udeležujejo tudi predsedniki vlad Luksemburga, Poljske in Slovaške ter ministra za zunanje zadeve Hrvaške in Romunije. Udeleženci so se v okviru slovesnosti udeležili tudi slovesnega odprtja Zgodovinske zgradbe Nacionalnega muzeja Češkoslovaške.