Skoči na vsebino

NOVICA

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar na posvetu "Slovenija - referenčna država zelene mobilnosti"

Ljubljana, 26. oktober 2018 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes z uvodnim nagovorom odprl posvet in s tem tudi razstavo "Slovenija - referenčna država zelene mobilnosti", ki se nahaja v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Gre za prvo tovrstno sektorsko usmerjeno predstavitev rešitev in inovativnih izdelkov v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, kjer kot partner sodeluje tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.  

 

Minister dr. Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da je sektor slovenske avtomobilske industrije izjemno razvit in tehnološko napreden ter močno internacionaliziran, saj prispeva kar 20 odstotkov k slovenskemu izvozu. Sektor mobilnosti se na svetovni ravni sooča z velikimi, morda do sedaj največjimi izzivi. Temu se morajo z iskanjem novih rešitev prilagajati tudi proizvajalci vozil oz. njihovih delov. Zunanji minister dr. Cerar je potrdil podporo projektom, ki odgovarjajo na ključne strateške izzive in usmeritve EU za zagotavljanje njene bodoče konkurenčnosti, preko uvedbe zelenega prometa, obnovljivih virov energije in pametnih digitalnih aplikacij.  

 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije bo s svojo mrežo diplomatsko in konzularnih predstavništev v tujini in v sodelovanju z ostalimi deležniki še naprej podpiralo internacionalizacijo slovenskih podjetij, vključno s področjem avtomobilske industrije in mobilnosti ter promoviranjem odličnosti slovenskega gospodarstva. Prizadevali si bomo tudi, da bo razstava Slovenija-referenčna država zelene mobilnosti v sodelovanju z diplomatsko in konzularno mrežo Republike Slovenije lahko gostovala tudi na nekaterih izbranih ciljnih tujih trgih ter omogočila predstavitev inovativnih dosežkov in odličnosti slovenskega gospodarstva ciljno usmerjeni javnosti in podjetjem. Prav tako se na Ministrstvu za zunanje zadeve zaradi pomena take razstave za celotno slovensko gospodarstvo zavzemamo, da bi razstava postala tradicionalna. 

 

Posveta se je udeležila tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc, ki je predstavila strategijo in cilje Evropske unije na področju mobilnosti. Na okrogli mizi, ki je sledila, so sodelovali predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za infrastrukturo, Strateško razvojnega inovacijskega partnerstva na področju mobilnosti SRIP ACS+ ter projekta Edison.