Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar na uradnem obisku v Bolgariji

Sofija, 25. oktober 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes mudi na uradnem obisku v Republiki Bolgariji. Srečal se je z gostiteljico ministrico za zunanje zadeve Republike Bolgarije Ekaterino Zaharievo, sprejela pa sta ga tudi predsednik republike Rumen Radev in podpredsednik Narodnega Sobranja Emil Hristov. 

 

Minister dr. Cerar in ministrica Ekaterina Zaharieva sta odnose med Slovenijo in Bolgarijo ocenila kot odlične. Ministrica Zaharieva je izrazila zadovoljstvo nad odprtjem slovenskega veleposlaništva v Sofiji, ki bo po njenem mnenju dodatno okrepilo odnose med državama. Minister dr. Cerar je poudaril, da si bo novo veleposlaništvo še posebej prizadevalo za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je sicer dobro, a ima še veliko neizkoriščenih potencialov. Izrazil je zadovoljstvo, da bilateralna blagovna menjava narašča in da je lansko leto dosegla rekordnih 385 milijonov evrov. 

 

Med evropskimi temami sta sogovornika izmenjala stališča o migracijah in izhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Posebno pozornost sta namenila razmeram na Zahodnem Balkanu. Izrazila sta skupen interes za varnost in stabilnost v regiji in podprla prizadevanja za evropsko prihodnost zahodnobalkanskih držav. Minister dr. Cerar je pohvalil predsedovanje Bolgarije Svetu Evropske unije v prvi polovici letošnjega leta, pri čemer je še posebej izpostavil njena prizadevanja za aktivnejšo politiko Evropske unije na Zahodnem Balkanu. 

 

S predsednikom Radevim se je minister dr. Cerar pogovarjal o gospodarskem sodelovanju med državama, delovanju v EU in NATO ter o varnostnih izzivih v regiji, Evropi in svetu. Podpredsednik Narodnega Sobranja Emil Hristov je izpostavil dobro sodelovanje med parlamentoma obeh držav tako na bilateralnem področju kot v regionalnih forumih. Vsi sogovorniki so izrazili zadovoljstvo nad odprtjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Sofiji in izrazili željo po intenzivnejšem sodelovanju med državama.