Skoči na vsebino

NOVICA

Regionalni seminar o gospodarski diplomaciji

Sarajevo, 24. in 25. oktober 2018 - Generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo mag. Alenka Suhadolnik je na povabilo nemške agencije za mednarodno sodelovanje (GIZ) v Sarajevu predavala na regionalnem seminarju o gospodarski diplomaciji, ki je bil namenjen državam z območja Zahodnega Balkana.  

 

Generalna direktorica je predstavila slovenski model ureditve gospodarske diplomacije ter s tem povezane aktivnosti v podporo internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Glede na številne in hitre geopolitične spremembe je med drugim izpostavila potrebo po podpori srednjim in majhnim podjetjem (SME), zlasti pri njihovem vstopanju in poslovanju na bolj oddaljenih tržiščih, kjer je v prihodnjih desetletjih pričakovati največjo gospodarsko rast. Ob omejenih finančnih in človeških virih je za uspešno delovanje gospodarske diplomacije zato še posebej pomembno dobro načrtovanje aktivnosti in usklajeno sodelovanje vseh akterjev ter institucij.  

 

Seminar, na katerem so sodelovali predstavniki ministrstev za zunanje zadeve Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Finske, Hrvaške, Kosova, Makedonije in Srbije, je bil sicer namenjen predstavitvi različnih modelov in izkušenj pri vzpostavljanju ter delovanju gospodarske diplomacije. 

 

V okviru obiska v Sarajevu se je generalna direktorica na delovnem srečanju sestala tudi s pomočnikom ministra za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Midhatom Salićem. Pogovor je tekel predvsem o dvostranskem gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino ter o priložnostih in področjih, na katerih bi lahko dosedanje dobre rezultate v prihodnje nadgradili in jih še naprej razvijali.