Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar z makedonskim zunanjim ministrom Dimitrovom: Slovenija bo še naprej nudila podporo in pomoč Makedoniji na njeni poti v EU in NATO

Skopje, 24. oktober 2018 – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar se na povabilo zunanjega ministra Republike Makedonije Nikole Dimitrova mudi na uradnem obisku v Makedoniji. Ministra sta ocenila, da sodelovanje med državama poteka zelo dobro in da je razvejano na številnih področjih. Potrdila sta obojestranski interes za krepitev političnih in gospodarskih stikov tudi v prihodnje. Minister dr. Cerar je sogovorniku zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Makedoniji na njeni poti v EU in NATO.

 

Pomemben del pogovora ministrov je bil namenjen evroatlantski perspektivi Makedonije, pri čemer je minister dr. Cerar pozdravil začetek procesa ustavnih sprememb, ki ga je minuli petek z dvotretjinsko večino izglasovalo Sobranje in bo omogočil implementacijo Prespanskega sporazuma.

 

"Gre za izjemno pomemben korak naprej, ki potrjuje odločno voljo za trajno rešitev vprašanja imena, s tem pa tudi omogočanje makedonskega napredka na poti v evroatlantske povezave," je poudaril minister dr. Cerar.

 

Slovenija je trdna zagovornica Makedonije na poti v EU in NATO ter podpira oceno Evropske komisije, da Makedonija že sedaj izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj z EU. Minister dr. Cerar je ob tem makedonske kolege pozval k nadaljevanju reformnih procesov  in zagotovil nadaljnjo pomoč Slovenije. Minister Dimitrov se je slovenski strani zahvalil za kontinuirano podporo in pomoč Slovenije.

 

Ob tem je minister dr. Cerar čestital makedonski strani za pogum in modrost glede reševanja problematike imena ter poudaril, da je to lahko nov model za države Zahodnega Balkana pri njihovem vključevanju v Evroatlantske integracije. V regiji ni pogosto, da so politiki pripravljeni prevzeti toliko odgovornosti in pokazati, da je sklepanje dogovorov in kompromisov pozitivna pot, ki prinaša napredek.

 

"Slovenijo in Makedonijo povezujejo tradicionalno prijateljski in zelo dobri odnosi. Naše sodelovanje je izjemno razvejano in na visokem nivoju, imamo veliko dinamiko srečanj na različnih ravneh in uspešno naslavljamo odprta vprašanja," je poudaril minister dr. Cerar. Makedonija je Sloveniji pomembna gospodarska partnerica, ob naraščajoči gospodarski menjavi med državama, ki znaša okoli 300 milijonov evrov, je Slovenija v Makedoniji med glavnimi državami vlagateljicami. Poleg gospodarstva je sodelovanje osredotočeno tudi na razvojno perspektivo – Makedonija je ena izmed prioritetnih držav slovenskega razvojnega sodelovanja, v obdobju med leti 2005 in 2017 je bilo Makedoniji namreč namenjenih 17,46 milijona evrov slovenske razvojne pomoči.

 

Izjava dr. Mira Cerarja za javnost