Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Nestereotipno o stereotipih

Ljubljana, 16. oktober 2018 - Mentorji in mentorice Evrope v šoli pa tudi ostali zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja so vabljeni na mednarodno konferenco Nestereotipno o stereotipih, ki jo organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Konferenca z delavnicami bo potekala 19. in 20. oktobra 2018 na Brdu pri Kranju.

 

Konferenca je obenem tudi uvodni dogodek natečaja Evropa v šoli, ki bo letos naslavljal vprašanje spolnih stereotipov in enakosti žensk in moških. V okviru tega projekta so otroci in mladi na osnovnih in srednjih šolah vabljeni, da ustvarjajo na literarnem, likovnem, foto in video natečaju Evropa v šoli pod naslovom Snemimo roza - modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante.

 

V šolskem letu 2018/2019 je namreč natečaj Evrope v šoli povezan s 5. ciljem trajnostnega razvoja – Enakost spolov, katerega glavni namen je doseči enakost spolov ter krepiti vlogo vseh žensk in deklic. Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030 in pripadajoči cilji trajnostnega razvoja ne morejo bi doseženi, ne da bi zagotovili enakost spolov oziroma enake možnosti za vse. Agenda, ki je bila sprejeta jeseni 2015, predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije. Eden izmed 17 ciljev trajnostnega razvoja iz Agende je tudi enakost spolov in krepitev vloge žensk. Tako za doseganje tega cilja, kot tudi za doseganje vseh ostalih, si moramo prizadevati vsi, da jih bomo dosegli tako doma kot v svetu, če želimo, da bo svet prijazen prostor tudi za naše otroke. Več o tem