Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ob svetovnem dnevu hrane se zavzemamo za odpravo lakote do 2030

Ljubljana, 16. oktober – Ob današnjem svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod sloganom "Svet brez lakote do 2030 je mogoč", se zavzemamo za čim prejšnjo uresničitev drugega cilja trajnostnega razvoja Agende 2030 – sveta brez lakote.

 

Po daljšem obdobju, ko se je lakota na svetu zmanjševala, že tretje leto zapored opažamo zaskrbljujoč trend zviševanja števila lačnih. Leta 2017 je bilo na svetu lačnih 281 milijonov ljudi, predvsem v Afriki in Južni Ameriki. Zaradi pomanjkanja hrane je v istem obdobju v rasti zaostajalo 151 milijonov otrok.

 

Glavna razloga za lakoto sta naraščanje konfliktov in čedalje kompleksnejše, pogostejše in intenzivnejše podnebne spremembe, pogosto pa kombinacija obojega. Lakota je veliko hujša v deželah, kjer  kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo predstavljajo glavne vire preživetja, in kjer so kmetijski sistemi zelo občutljivi na ekstremne vremenske pojave, kot so močna deževja ali dolge suše. V boju z lakoto je zato nujno vlagati v krepitev odpornosti in adaptacijo kmetijskih sistemov. Prav tako je nujno med sabo povezati in uskladiti delovanje globalnih platform na področjih kot so podnebje, prehrana, kmetijstvo in zdravje.

 

Slovenija naslavlja ta problem tako preko svojega mednarodnega razvojnega sodelovanja, kot preko pomoči v humanitarnih nesrečah ter v dlje trajajočih krizah. V ta namen se je pridružila Konvenciji o pomoči pri preskrbi s hrano (Food Assistance Convention – FAC). Humanitarne prispevke mednarodnim organizacijam za doseganje prehranske varnosti najbolj ranljivih družbenih skupin Slovenija namenja pretežno preko Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP). V letošnjem letu je takšen prispevek namenila Južnemu Sudanu.

 

Z namenom doseganja prehranske varnosti Slovenija podpira tudi triletni humanitarni projekt v Ugandi. V okviru projekta, ki se osredotoča predvsem na begunsko prebivalstvo v predmestju Kampale, je bilo urejeno zemljišče za kmetovanje, potekajo usposabljanja gojenja lokalne zelenjave ter usposabljanja za kmetovanje, ki upošteva podnebne spremembe oziroma uporabo alternativnih ter inovativnih metod zagotavljanja prehranske varnosti.

 

Svetovni dan hrane obeležujemo od leta 1979 na dan, ko je bila leta 1945 ustanovljena Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).