Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Miro Cerar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve v Luksemburgu

Luksemburg, 15. oktober 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval položaj v Libiji, Srednjeafriško republiko, zunanje vidike migracij in Venezuelo.

 

V razpravi o Libiji so ministri nadaljevali razpravo iz neuradnega srečanja ob robu Generalne skupščine OZN v New Yorku. Ministri so se strinjali, da mora EU še naprej podpirati prizadevanja posebnega predstavnika generalnega sekretarja OZN Salameja za dosego napredka v libijskem političnem procesu in vzdrževanju sklenjenega premirja v Tripoliju, tudi v luči načrtovane izvedbe volitev do konca letošnjega leta.

 

Svet za zunanje zadeve je v razpravi o Srednjeafriški republiki pozdravil prizadevanja srednjeafriških oblasti na področjih krepitve demokratičnih institucij, reforme varnostnega sektorja, boja proti nekaznovanosti, vzpostavitve pravne države, zagona gospodarstva ter zakonitega izkoriščanja naravnih virov. Izrazil je tudi nadaljnjo podporo misiji OZN za stabilizacijo države (MINUSCA) in Afriški pobudi za mir in spravo, ki deluje pod okriljem Afriške unije in Gospodarske skupnosti srednjeafriških držav. Svet je vse mednarodne akterje v Srednjeafriški republiki pozval k podpori vladnim ukrepom in Afriški pobudi.

 

Glede zunanjih vidikov migracij so ministri za zunanje zadeve pregledali rezultate dosedanjega ukrepanja EU. V razpravi sta sodelovala tudi visoki komisar OZN za begunce Filippo Grandi in generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije António Vitorino. Ministri so se strinjali, da je potrebno biti, kljub določenemu napredku na osrednji sredozemski poti, še naprej pozoren do vseh migracijskih poti in nadaljevati s celostnim pristopom za zajezitev iregularnih migracij. Minister za zunanje zadeve dr. Cerar je pri tem izpostavil pomen aktivnega reševanja vzrokov migracij, spoštovanja mednarodnega prava, človekovih pravic ter nadaljnjega sodelovanja z mednarodnimi organizacijami in tretjimi državami. Poudaril je tudi, da Slovenija še posebej pozorno spremlja razmere na Zahodnem Balkanu in ostaja aktivna pri nudenju pomoči partnerjem. Slovenija se strinja, da je treba vložiti dodatne napore v učinkovit boj proti organiziranim kriminalnim skupinam, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in trgovino z ljudmi.

 

Na delovnem kosilu so ministri izmenjali poglede o slabšanju razmer v Venezueli in načinih krepitve vloge EU. Posebej so izpostavili potrebo po spodbujanju političnega dialoga in zaskrbljujoč humanitarni položaj v Venezueli in sosednjih državah. EU bo še naprej spodbujala regionalna in mednarodna prizadevanja za omilitev negativnih učinkov migracijske krize v celotni regiji.

 

Minister za zunanje zadeve se je po koncu Sveta za zunanje zadeve udeležil tudi ministrskega zasedanja Vzhodnega partnerstva, kjer so se ministrom EU pridružili tudi ministri za zunanje zadeve Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Ministri so pregledali stanje uresničevanja prednostnih nalog sprejetih na zadnjem vrhu Vzhodnega partnerstva, ki je potekal novembra 2017 v Bruslju. Izpostavili so tudi potrebo izvajanju potrebnih reform v partnerskih državah, posebej na področju pravosodja in boja proti korupciji ter poudarili, da se bo s tem učinkovito povečala stabilnost in odpornost partnerskih držav ter blagostanje državljanov, kar bo omogočalo tudi nadaljnje tesnejše povezovanje partnerskih držav z EU.