Skoči na vsebino

NOVICA

DS mag. Dobran Božič je na predstavitveni obisk sprejel britansko veleposlanico Sophie Honey

Ljubljana, 10. oktober 2018 – Državni sekretar mag. Dobran Božič je danes na predstavitveni obisk sprejel veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Sophie Honey.

 

Slovenijo in Združeno kraljestvo družita trdni in prijateljski odnosi ter dobro dvostransko sodelovanje. Državi sta pomembni gospodarski partnerici in zaveznici v Natu ter imata, kljub izhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije, interes po nadaljevanju tesnega sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa tudi v prihodnje, sta poudarila sogovornika. Gospodarsko sodelovanje se kljub negotovosti glede brexita krepi, možnosti za povečanje tujih neposrednih naložb in sodelovanja na področjih, ki prinašajo visoko dodano vrednost, kot sta znanost in inovacije, je prav tako še veliko. Tudi na področju turizma je v Programu turističnega sodelovanja za leti 2018 in 2019 Združeno kraljestvo uvrščeno med ključne tuje trge.  

 

Veleposlanica Honey je poudarila britansko zavezanost in interes za sodelovanje s Slovenijo tudi na področju varnosti in obrambe, še posebej v neposredni evropski soseščini in regiji Zahodnega Balkana. Z julijskim vrhom Berlinskega procesa v Londonu je Združeno kraljestvo državam v regiji namenilo podporo na področju varnosti in stabilnosti ter gospodarstva in podjetništva za okrepitev perspektive generacije mladih.

 

Sogovornika sta izrazila vzajemni interes za krepitev sodelovanja tudi na področjih soočanja z migracijskimi izzivi in terorizmom, kibernetske varnosti, izobraževanja ter drugih področjih skupnega interesa, v dobrobit državljanov obeh držav.