Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Posvet o delovanju Sveta ZN za človekove pravice v Ljubljani

Ljubljana, 10. oktober 2018 – Ministrstvo za zunanje zadeve te dni v Ljubljani gosti veleposlaniški posvet o delovanju Sveta ZN za človekove pravice (SČP).  Dogodek poteka v sklopu letošnjega slovenskega predsedovanja temu telesu, posveta pa se udeležuje tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.

 

Dogodek je namenjen krepitvi dialoga in izgradnji zaupanja med sodelujočimi državami, udeleženci pa se bodo med drugim dotaknili vprašanja večje učinkovitosti delovanja Sveta, pričakovanj pred formalnim pregledom delovanja SČP v letu 2021 ter povezovanja različnih aktivnosti na področju človekovih pravic v okviru sistema OZN.

 

Posveta se udeležujejo stalni predstavniki aktualnih držav članic SČP, predstavniki držav, ki bodo članstvo v SČP nastopile v letu 2019, predstavniki regionalnih organizacij, predstavniki civilne družbe in drugi gostje iz Ženeve.

 

Udeležence je ob odprtju dogodka nagovorila državna sekretarka Simona Leskovar, ki je izpostavila slovensko zavezanost človekovim pravicam. Slovenija s koncem leta zaključuje aktualno članstvo v SČP (2016 – 2018), a bo tudi v prihodnje kot država opazovalka ostala polno vpeta v delovanje tega ključnega organa ZN za človekove pravice. Pohvalila je delo in prizadevanja veleposlanika Šuca v vlogi predsednika SČP, ki je s svojo neomajno vnemo in zagnanostjo pripomogel k boljšemu delovanju Sveta v letošnjem letu. Izrazila je pričakovanje, da bo posvet v Ljubljani spodbudil konstruktivne rešitve za krepitev delovanja SČP v prihodnje.