Skoči na vsebino

NOVICA

Bilateralne politične konzultacije s Katarjem

Ljubljana, 10. oktober 2018 – V Ljubljani so potekale bilateralne politične konzultacije med Slovenijo in Katarjem, ki sta jih vodila politični direktor/generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Matej Marn ter generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Katarja dr. Ahmad Hassan Al-Hammadi. Sogovornika sta poleg bilateralnih odnosov med državama in sodelovanja v okviru multilateralnih okvirov obravnavala tudi aktualne mednarodne teme in izmenjala poglede o prizadevanjih za dosego napredka v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

 

Sogovornika sta obravnavala možnosti za krepitev dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja, kjer obstajajo številne priložnosti za povečanje gospodarske dinamike med državama, tako na področju gospodarske in storitvene menjave, kot tudi investicij. Sogovornika sta izrazila obojestranski interes za izvedbo naslednjega zasedanja Skupne komisije za gospodarsko in tehnično sodelovanje med Slovenijo in Katarjem in se strinjala, da bi k razvoju stikov med državama pomembno prispevala vzpostavitev redne letalske povezave.

 

Sogovornika sta nadalje obravnavala multilateralno sodelovanje med državama, pri čemer se je PD/GD Marn posebej zahvalil za podporo Katarja projektom Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF ter podporo Fundaciji Danila Türka – Pustimo jim sanje.

 

Pogovor je bil namenjen tudi razpravi o razmerah v regiji (Sirija, Iran, Irak, Jemen), dogajanju v Svetu za sodelovanje zalivskih držav in izmenjavi pogledov glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa.