Skoči na vsebino

NOVICA

Delovno kosilo generalne direktorice Suhadolnik s predstavniki islandske delegacije, 5. 10. 2018

Ljubljana, 8. oktober 2018 -  Skupina 76 diplomatov in uslužbencev Ministrstva za zunanje zadeve Islandije, je bila v petek, 5. oktobra 2018, na študijskem obisku na Ministrstvu za zunanje zadeve Slovenje. Zbrane je nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo, veleposlanica Alenka Suhadolnik, ki je predstavila delovanje gospodarske diplomacije ter poudarila gospodarski pomen nordijskih držav za Slovenijo. V nadaljevanju obiska je generalna direktorica Suhadolnik na delovnem kosilu gostila Nikulás Hannigana, generalnega direktorja direktorata za zunanjo trgovino in ekonomske zadeve in veleposlanico Islandije akreditirano za Slovenijo Kristín  A. Árnadóttir. Pregledano je bilo obstoječe sodelovanje in dane pobude za razvoj nekaterih novih projektov.

 

Generalna direktorica Suhadolnik je v predstavitvi izpostavila, da narašča tako blagovna menjava kot slovenski izvoz z skupino nordijskih držav. Ker gre za tehnološko napredne in zahtevne trge, je izpostavila predvsem pomen rasti slovenskega izvoza nanje, kar dokazuje konkurenčnost slovenskih podjetij na globalnem trgu.

 

Z Islandijo je vrednost blagovne menjave med nordijskimi državami sicer najnižja, zato si v luči razpršitve slovenskega izvoza na nove trge, želimo sodelovanje okrepiti. Možnosti za gospodarsko sodelovanje so možne na področju turizma, obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, gradbeništva in infrastrukture; logistike, farmacije ter živilsko prehrambne industrije. Obe državi imata tudi močno razvito start-up skupnost. Potencial sodelovanja je tudi na področju naložb. Slovensko naložbeno okolje ter naložbene spodbude v RS je predstavnikom islandskega MZZ predstavila predstavnica Sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij Helena Schlamberger z Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT).