Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Štipendijski skladi Kerže kot vez na področjih kulture in izobraževanja med Slovenijo in ZDA

Ljubljana, 5. oktober 2018 – V ministrstvu za zunanje zadeve je danes potekal promocijski dogodek za predstavitev delovanja štipendijskih skladov Kerže, ki so se ga udeležili podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar, podpredsednik vlade in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, minister za kulturo Dejan Prešiček in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik. Zunanji minister dr. Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da želimo z dogodkom slovenski javnosti predstaviti dediščino ameriških Slovencev, ki danes živi v treh izobraževalnih skladih za šolanje slovenskih študentov, in vzbuditi še večje zanimanje za izpopolnjevanje na imenitnih izobraževalnih ustanovah v ZDA.

 

Štipendijski skladi Kerže so največji zasebni štipendijski skladi za financiranje slovenskih študentov v ZDA in zadnjih nekaj let pomembno in uspešno prispevajo k udejanjanju študijskih ambicij slovenskih študentov glasbe in nekaterih tehnologij na univerzah v ZDA. Sklada "Therese Kerze Cheyovich Endowment Fund" ter "Frank Kerze jr. and Florence Kerze Dunphy Scholarship Fund" sta namenjena slovenskim študentom klasične glasbe na Glasbeni šoli Thornton Univerze južna Kalifornija, tretji sklad za znanstveni študij z naslovom "Frank and Therese Kerze Research Assistantship for the Study of Transport Phenomena in Complex Systems" na Univerzi Kalifornija v Los Angelesu pa je namenjen slovenskim študentom raziskovalnega študija na področju transportnih pojavov v kompleksnih sistemih.

 

V zadnjih dveh desetletjih je zaradi posebnega angažiranja slovenskega veleposlaništva v Washingtonu in ministrstva za zunanje zadeve sklade koristilo že pol ducata slovenskih študentov. Tako v akademskem letu 2018-2019 na Glasbeni šoli Thornton s pomočjo štipendije študira sedem slovenskih študentov za glasbo.

 

Današnji promocijski dogodek, ki poteka ob letošnji 110. obletnici rojstva Franka ml. Keržeta - najpomembnejšega filantropista družine Kerže -, želi tako opozoriti na izjemen prispevek ameriškega znanstvenika slovenskega porekla na področju jedrske fizike in okrepiti možnost koriščenja skladov.

 

Na predstavitvi je bil prikazan tudi kratki promocijski film, ki prikazuje izkušnje petih študentov štipendij Kerže pri integraciji v študijsko in lokalno okolje in njihova pričevanja o tem, kako jim štipendija pomaga uresničevati cilje. Film, ki je bil posnet letos na predlog Veleposlaništva RS v Washingtonu v koprodukciji z Glasbeno šolo Thornton in studiom Sipoš, je bil prvič predstavljen javnosti dan prej na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu in na Univerzi južna Kalifornija v Los Angelesu.

 

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Konservatorija za glasbo in balet, Ljubljana, ter Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

 

Več informacij o promocijskem filmu in razpisih za štipendije iz Skladov Kerže je dostopnih na spletnih straneh Veleposlaništva RS v Washingtonu ter Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

 

Promocijski film je dostopen tudi na omrežju Youtube.

 

Več o donatorski družini in o izvoru sklada lahko preberete v prilogi.