Skoči na vsebino

NOVICA

Študijski obisk islandskih diplomatov v Sloveniji

Ljubljana, 5. oktober 2018 - Na Ministrstvu za zunanje zadeve Slovenije je bila na študijskem obisku skupina 76 diplomatov in uslužbencev Ministrstva za zunanje zadeve Islandije. Sprejela jih je državna sekretarka, veleposlanica Simona Leskovar ter generalni sekretar ministrstva veleposlanik Damjan Bergant. Pristojni generalni direktorji so predstavili temeljne vsebine slovenske zunanje politike – delovanje Slovenije v multilateralnih forumih in organizacijah, gospodarsko diplomacijo in evropske vsebine.

 

Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Simona Leskovar jim je zaželela poglobljeno spoznavanje Slovenije ter njene romantične prestolnice Ljubljane. Nadaljevala je s predstavitvijo slovenske zunanje politike  - predvsem je izpostavila področje turizma, znanosti, človekovih pravic ter enakosti spolov, ki so področji skupnega sodelovanja z Islandijo.  

 

Generalni sekretar Damjan Bergant je v nadaljevanju predstavil strukturo slovenskega zunanjega ministrstva ter njene diplomatsko-konzularne mreže. V nadaljevanju pa so generalni direktorji vsebinsko predstavili posamezna področja slovenske zunanje politike, posameznim predstavitvam je sledila krajša razprava.

 

Generalna direktorica Direktorata za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo, Sabina Stadler Repnik, je orisala prednostne naloge Slovenije v mednarodnih organizacijah. Identificirala pa je tudi področja, kjer bi lahko sodelovanje z Islandijo poglobili. Izpostavljeni sta bili zlasti področji enakih možnosti in človekovih pravic, k čemur dodatno prispeva še nedavna izvolitev Islandije v Svet za človekove pravice. Veleposlanik Tomaž Lovrenčič, Direktor ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti,  je predstavil ustroj, delovanje in cilje ITF.

 

Zbrane je nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo, veleposlanica Alenka Suhadolnik.

 

V svojem nagovoru je poudarila gospodarski pomen nordijskih držav za Slovenijo. Narašča tako blagovna menjava kot slovenski izvoz z omenjeno skupino držav. Ker gre za tehnološko napredne in zahtevne trge, je izpostavila predvsem pomen rasti slovenskega izvoza nanje, kar dokazuje konkurenčnost slovenskih podjetij.

 

Z Islandijo je vrednost blagovne menjave med nordijskimi državami sicer najnižja, zato si v luči razpršitve slovenskega izvoza na nove trge, želimo sodelovanje okrepiti. Možnosti za gospodarsko sodelovanje so možne na področju turizma, obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, gradbeništva in infrastrukture; logistike, farmacije ter živilsko prehrambne industrije. Obe državi imata tudi močno razvito start-up skupnost. Potencial sodelovanja je tudi na področju naložb. Slovensko naložbeno okolje ter naložbene spodbude v RS je predstavnikom islandskega MZZ predstavila predstavnica Sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij Helena Schlamberger z Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT).

 

David Brozina, generalni direktor Direktorata za zadeve EU je  na kratko predstavil slovensko politiko v  EU in prednostne naloge Slovenije v delu EU.

 

Organizator študijskega obiska je Združenje islandskega Ministrstva za zunanje zadeve, ki mu predseduje Snorri Matthiasson, in združuje 80 odstotkov zaposlenih v ministrstvu za zunanje zadeve in  deluje na prostovoljnem članstvu. Združenje podobne obiske organizira vsaki dve leti. Letošnjega študijskega obiska v Ljubljani se je udeležilo 76 zaposlenih v ministrstvu in veleposlaništev v tujini, pridružili so se jim tudi soproge in soprogi.

 

V okviru študijskega obiska Slovenije so v petek popoldne obiskal Ljubljansko univerzo ter se srečali z vodstvom univerze. Obisk Slovenije bodo zaključili z sobotnim obiskom Bleda in njegovih naravnih znamenitosti.