Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Udeležba MZZ dr. Mira Cerarja na splošni razpravi 73. zasedanja Generalne skupščine OZN in srečanje z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjártóm

New York, 25. september 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se danes skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem udeležuje prvega dne splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki poteka pod naslovom "Združeni narodi pomembni za vse ljudi: globalno vodstvo in deljene odgovornosti za mirne, pravične in trajnostne družbe". Na splošni razpravi bo danes z govorom v imenu Slovenije nastopil predsednik Pahor.

Ob robu splošne razprave se je minister dr. Cerar sešel z madžarskim kolegom Petrom Szijjártóm. Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi in vsestransko razvitimi dobrososedskimi odnosi. Slovenija in Madžarska sta pomembni gospodarski partnerici, kar se odraža tako v rastočem obsegu menjave kot tudi v okrepljenem investicijskem sodelovanju. Sogovornika sta obravnavala sodelovanje obeh držav pri posameznih infrastrukturnih projektih, vključno z drugim tirom Divača-Koper, daljnovodom Cirkovce-Pince ter izgradnjo čezmejnih cestnih povezav. Ministra dr. Cerar in Szijjártó sta izmenjala poglede tudi glede Zahodnega Balkana.

Minister dr. Cerar se bo zvečer udeležil tradicionalnega transatlantskega srečanja zunanjih ministrov, ki ga gosti ameriški državni sekretar Mike R. Pompeo.

Minister dr. Cerar bo sodeloval tudi na srečanjih predsednika Pahorja s predsedujočo 73. zasedanju Generalne skupščine OZN Mario Fernando Espinoso Garces ter s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom.