Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

MZZ dr. Miro Cerar na 73. zasedanju Generalne skupščine OZN

New York, 24. september 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem udeležil Mirovnega vrha Nelsona Mandele in se sestal z državnim ministrom za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov dr. Anwarjem Gargashem. Danes se bo udeležil tudi neformalnega srečanja zunanjih ministrov držav članic Evropske unije.

Minister dr. Cerar in državni minister Združenih arabskih emiratov dr. Gargash sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama, kjer je velik potencial na področju trgovinske menjave in naložb. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo, da je Slovenija letos odprla veleposlaništvo v Abu Dhabiju, kar bo pomembno prispevalo k krepitvi celotnega spektra dvostranskih odnosov. Prvo zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje, ki je načrtovano za konec leta v Ljubljani, je zagotovo odraz obojestranskega interesa ter pripravljenosti za okrepitev in poglobitev gospodarskih odnosov.

Minister dr. Cerar je posebej izpostavil priprave na slovensko udeležbo na EXPO 2020 v Dubaju ter možnost tesnejšega sodelovanja na področju civilnega letalskega prometa. Zavzel se je za krepitev odnosov in konkretnega sodelovanja. Predstavil je tudi delovanje ustanove ITF, za kar je državni minister dr. Gargash izkazal še posebno zanimanje.

Ministra sta izmenjala tudi poglede na razmere v širši bližnjevzhodni regiji.

Minister dr. Cerar se bo nocoj v New Yorku prvič srečal tudi z zunanjimi ministri držav članic Evropske unije, ki bodo neformalno razpravljali o Siriji in Libiji.