Skoči na vsebino

NOVICA

Primopredaja poslov ministrov Karla Erjavca in dr. Mira Cerarja

Ljubljana, 14. september 2018 – Danes je na Ministrstvu za zunanje zadeve potekala primopredaja poslov dosedanjega ministra Karla Erjavca in novega ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja.

 

Dosedanji minister Erjavec je v izjavi dejal, da sedem let delovanja na ministrstvu ocenjuje kot zelo zanimivo, a tudi naporno. Predvsem je to posledica spremembe mednarodne situacije od leta 2012 do danes. Med drugim se je naslonil na zadnji mandat, kjer kot najbolj uspešno ocenjuje sprejetje deklaracije o zunanji politiki Republike Slovenije v Državnem zboru in strategijo zunanje politike, arbitražno razsodbo (z vloženo tožbo), uspehe na področju gospodarske diplomacije in širitev diplomatske mreže.

 

V nadaljevanju je povedal, da smo uspeli doseči vse cilje, ki smo si jih zadali  v nastajanju države, zato je potrebno določiti nove. Med njimi morajo vsekakor biti širitev gospodarske diplomacije, odprtje novih diplomatsko konzularnih predstavništev zaradi povečanja gospodarske menjave, dobri odnosi s sosednjimi državami in drugi.

 

Ob koncu je novoimenovanemu ministru dr. Cerarju zaželel uspešno delo ter se zahvalil sodelavcem Ministrstva za zunanje zadeve in celotni ekipi, ki vsako leto organizira Bled strateški forum.

 

Novi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, ki je prevzel posle od dosedanjega ministra Karla Erjavca, je ob primopredaji poudaril, da je Slovenija po izhodu iz gospodarske krize zopet postala odgovorna in zanesljiva država, ki je tvorna članica Evropske unije in drugih mednarodnih organizacij. "Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, se našega mednarodnega vpliva ne more meriti kot vpliva majhne države, ker smo članica Evropske unije, zveze Nato in OECD", je dejal. Pomembni področji med drugimi sta gospodarska diplomacija in rast.

 

Poudaril je, da bo z dosedanjim delom nadaljeval, pri novih izzivih pa bo deloval v korist Slovenije po najboljših močeh. Prioriteta ostajajo krepitev zunanje politike Slovenije, dobri odnosi na bilateralnem in multilateralnem področju, odnosi s sosednjimi državami in zamejci po svetu. Velik poudarek gre tudi gospodarskemu področju in delu misij po svetu.