Skoči na vsebino

NOVICA

8. dan slovenske gospodarske diplomacije na 51. MOS v Celju

Celje, 14. september 2018 - Danes je v Celju potekal 7. Posvet ekonomskih svetovalcev in Dan slovenske gospodarske diplomacije na 51. MOS. Zbrane je nagovoril novi minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

 

˝Danes je zame prav poseben dan in vesel sem, da ga lahko delim z vami. Danes sem namreč tu prvič v moji novi vlogi ministra za zunanje zadeve.  Kot  minister bi si težko želel lepši začetek mandata kot v družbi vas, spoštovane podjetnice in podjetniki, ter kolegov diplomatov, ˝ je zbrane nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

 

˝V moji novi funkciji se bom zavzemal za čim boljši mednarodni položaj Slovenije in nadaljevanje dviga življenjske ravni. To bo možno le, če bomo nadaljevali široko zasnovano kvalitetno gospodarsko rast ob ohranitvi predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja,˝ je še dodal in sporočil, da bo ena od ključnih prioritet ministrstva za zunanje zadeve in pripadajoče diplomatsko-konzularne mreže v tujini še naprej gospodarska diplomacija, ki postaja viden del naših zunanjepolitičnih aktivnosti.

 

Minister je še izrazil željo, da bi srednjeročno vsa diplomatska predstavništva imela ekonomskega svetovalca. Danes je na 56 predstavništvih 22 ekonomskih svetovalcev. Ob tem je potrebno izpostaviti, da se z nalogami gospodarske diplomacije ukvarjajo prav vsa predstavništva, tudi tista, ki takega diplomata nimajo.

 

Redni posveti ekonomskih svetovalcev so namenjeni obravnavi prioritet delovanja na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva za prihodnje obdobje in pogovoru o aktualnih mednarodnih temah, ki vplivajo na gospodarsko sodelovanje. Obravnavane so bile aktivnosti gospodarske diplomacije in cilji za prihodnje obdobje.

 

Na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju so se tudi letos mudili številni predstavniki malih in srednjih podjetij katerim slovenska gospodarska diplomacija posveča veliko pozornosti pri njihovi internacionalizaciji. Na posvetu so bila  med drugim organizirana srečanja med ekonomskimi svetovalci in zainteresiranimi podjetji.

 

Sledila je okrogla miza "Gospodarska diplomacija in slovenska mala in srednje velika podjetja (MSP)", na kateri so sodelovali mag. Alenka Suhadolnik, generalna direktorica direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, Jernej Tovšak, generalni direktor  Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije,  Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije in Marjan Batagelj, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov.