Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Karl Erjavec ob otvoritvi 13. Strateškega foruma Bled: Forum utrjuje vlogo enega izmed najpomembnejših strateških srečanj v Srednji in Jugovzhodni Evropi

Bled, 10. september 2018 – Minister Karl Erjavec je otvoril 13. Strateški forum Bled (BSF), ki letos poteka pod sloganom »Onkraj razlik« ter gosti 1200 tujih in domačih gostov iz 60 držav, s področja politike, gospodarstva, znanosti in civilne družbe. Letošnji forum se osredotoča na premoščanje razlik v regionalnem ter globalnem varnostno-političnem, gospodarskem in družbenem okolju. Tako kot v zadnjih letih tudi letošnji BSF sestavljajo trije forumi: osrednji politično-varnostni forum, poslovni forum in forum za mlade. V dveh dnevih se bo na Forumu zvrstilo več kot 30 panelov, ki s svojo širino in geografsko zastopanostjo razprav in udeležencev presegajo regionalne meje.

 

Minister Erjavec je v svojem pozdravnem nagovoru ocenil, da se je Strateški forum Bled v zadnjih letih razvil v eno izmed najpomembnejših regionalnih konferenc za izmenjavo stališč, testiranje novih idej in rešitev. Forum je gostil številne šefe držav, ministre, predsedujoče mednarodnim organizacijam, ugledne poslovneže, akademike in novinarje. Z raznovrstnimi paneli je naslavljal aktualne globalne izzive, odseval realnost in svetovno dogajanje. Med tematikami, ki jim je Forum posvečal še posebej veliko pozornosti, so bile Evropska unija, Zahodni Balkan, Sredozemlje, Bližnji Vzhod, varnostni izzivi, človekove pravice in človekova varnost, spoštovanje mednarodnega prava, mednarodno kazensko pravo, trajnostni razvoj, digitalna in tehnološka revolucija ter demografske spremembe. Minister Erjavec je izrazil počaščenost, da je imel sedem let, kot zunanji minister RS, priložnost gostiti Strateški forum Bled. Ob tem se je zahvalil organizatorjem in soustvarjalcem Foruma, generalnim sekretarjem BSF, partnerjem in pokroviteljem ter za gostoljubje županu in občini Bled. Visoke goste in udeležence je na otvoritvi Foruma nagovorila tudi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

 

Na prvem, otvoritvenem dnevu foruma se razprave osredotočajo na najbolj aktualna globalna gospodarsko-politična vprašanja, geostrateška razmerja sil v svetu in svetovno varnost. Na Panelu voditeljev je zbrane nagovoril Predsednik RS Borut Pahor in poudaril pomen krepitve proevropskih sil v obdobju, ko se zdi, da se je evropska ideja znašla v krizi oz. zastoju. Med panelisti prvega dne Foruma so Michel Barnier, glavni pogajalec EU za pogajanja z Združenim kraljestvom, dr. Christian Ketels, vodilni ekonomist podjetja The Boston Consulting Group, Nj. Eks. Ohood Khalfan Al Roumi, ministrica za srečo in blagostanje Združenih arabskih emiratov, Thomas Greminger, generalni sekretar OVSE in drugi. Ob koncu prvega dne Foruma bo podeljena nagrada BSF, letos glavni tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda.

 

Drugi dan Foruma se bodo razprave osredotočale na prihodnji razvoj Evropske unije, razmere na Zahodnem Balkanu, mediacijo v multipolarnem svetu, prihodnost Mednarodnega kazenskega sodišča, tehnološki razvoj, digitalno transformacijo družb, spletno varnost, klimatske spremembe in trajnostni razvoj. Ob robu Foruma bodo potekala tudi številna bilateralna srečanja in konzultacije.