Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Logar sprejel ameriškega admirala Fogga, poveljnika združenega poveljstva sil NATO v Neaplju

Ljubljana, 1. avgust 2018 - Državni sekretar Andrej Logar je na vljudnostni pogovor sprejel poveljnika združenega poveljstva sil NATO v Neaplju in poveljnika ameriških pomorskih sil v Evropi in Afriki, admirala Jamesa G. Fogga III. Slednji se na enodnevnem obisku v Sloveniji mudi v okviru rednih obiskov držav regije, ki sodijo v njegov delokrog.

 

Sogovornika sta se strinjala v oceni, da Slovenijo in ZDA združuje trdno partnerstvo in zavezništvo. Državi vodita reden politični dialog o vseh relevantnih vprašanjih, še posebej na varnostnem in obrambnem področju. Pozitivne trende beleži tudi njuno gospodarsko sodelovanje, krepijo se investicije. Temelji prijateljstva med državama so sicer osnovani na skupni zgodovini; v Sloveniji na najvišji ravni vsako leto obeležimo spomin na padle ameriške letalce v II. sv. vojni.

 

V pogovoru je bila poudarjena pomembna vloga Slovenije pri aktivnostih zavezništva NATO in naporih za zagotavljanje miru in varnosti, tako v regiji Zahodnega Balkana kot v Afganistanu in Iraku. Ameriška stran pozdravlja dejstvo, da zelo visok odstotek slovenskih vojakov deluje v okviru mednarodnih operacij in misij v tujini, njihov prispevek pa je zelo cenjen. Državni sekretar Logar je predstavil tudi načrte slovenske vlade za izpolnjevanje obveznosti v okviru delitve bremen zveze NATO.

 

Državni sekretar Logar je v pogovoru prav tako poudaril pomen multilateralizma in njegovo vlogo pri zagotavljanju globalnega miru in varnosti. Z admiralom Foggom sta se strinjala, da je za stabilnost Zahodnega Balkana pomemben napredek držav v okviru evroatlantskih integracij in izpostavila napredek Makedonije na poti v NATO.