Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Karl Erjavec se je udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem in se srečal z vodjem ruske delegacije ministrom Konstantinom Noskovom

Kranjska gora, 28. julij 2018 – Minister Karl Erjavec se je udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem ter se srečal z vodjem ruske delegacije ministrom za digitalni razvoj, komunikacije in množične medije Konstantinom Noskovom. Z ministrom Noskovom, ki je tudi sopredsedujoči Medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo, sta pogovor namenila predvsem gospodarskemu sodelovanju med državama.

 

Za obe državi in njune gospodarske subjekte je pomembno, da se je obseg blagovne menjave med državama v l. 2017 povečal za 15 odstotkov. Optimizem vlivajo tudi podatki o letošnji blagovni menjavi, o rastočem številu turističnih nočitev ter o rastočem obsegu investicij. 

 

Pozitivne trende gospodarskega sodelovanja velja nadaljevati in krepiti, k temu pa lahko pomembno prispeva Medvladna komisija za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo, ki preko nabora skupnih projektov predstavlja pomemben inštrument krepitve gospodarskih odnosov. Strinjala sta se, da realizacija projektov poteka skladno z načrti, obenem pa velja seznam skupnih projektov dopolnjevati ter usmerjati tudi na področja skupnih vlaganj in prenosa znanja. Naslednje, 15. zasedanje Medvladne komisije bo potekalo v Sloveniji jeseni letos.

 

Ministra Erjavec in Noskov sta pozdravila krepitev sodelovanja tudi na vrsti drugih področij. Pri tem sta izpostavila sodelovanje na področju izobraževanja ter digitalizacijo kot posebej perspektivno področje, na katerem bi veljalo sodelovanje poglobiti.