Skoči na vsebino

NOVICA

Zaključeno 9. zasedanje Odprte delovne skupine OZN o staranju

New York, 26. julij 2018 – Zaključilo se je 9. zasedanje Odprte delovne skupine OZN za staranje. Delovno skupino je decembra 2010 ustanovila Generalna skupščina OZN, njen mandat pa vključuje presojo obstoječega mednarodnega okvira človekovih pravic starejših oseb, opredelitev njegovih vrzeli in iskanja načinov za odpravo le-teh, vključno z možnostjo novih instrumentov in ukrepov na tem področju.

 

Tokratno zasedanje je vsebinsko obravnavalo področji avtonomije in neodvisnosti ter dolgotrajne in paliativne oskrbe. Obe področji sta posebnega pomena za celovito varstvo človekovih pravic starejših oseb. Razprava, v kateri je bila aktivna tudi slovenska delegacija, je pokazala na manko mednarodnih in nacionalnih standardov na obeh področjih.

 

Vrsta držav, predvsem pa večina nevladnih organizacij in nacionalnih institucij za človekove pravice, ki so sodelovale v razpravi, je pritrdila potrebi po oblikovanju ustreznega mednarodnega standarda, kot so že v veljavi za nekatere druge skupine prebivalstva. V odsotnosti širšega soglasja o začetku pogajanj o novem mednarodnopravnem instrumentu se obravnava posameznih vsebin nadaljuje; na prihodnjem zasedanju bo tako potekala razprava o socialni varnosti in socialni zaščiti ter izobraževanju, usposabljanju, vseživljenjskemu učenju in krepitvi zmogljivosti.

 

Slovensko stališče glede potrebe po mednarodnem instrumentu, ki bi celovito obravnaval varstvo in uveljavljanje človekovih pravic starejših oseb, ostaja nespremenjeno in naklonjeno nadaljnjemu iskanju širšega soglasja v mednarodni skupnosti o tem vprašanju.