Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Iztok Mirošič na zasedanju Sveta za splošne zadeve (50. člen)

Bruselj, 20. julij 2018 - Državni sekretar Iztok Mirošič se je danes v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za splošne zadeve (50. člen), ki je v sestavi 27 držav članic EU razpravljal o trenutnem stanju v pogajanjih z Združenim kraljestvom o njegovem izstopu iz EU ter o beli knjigi o prihodnjem odnosu, ki jo je pred dnevi predstavila britanska stran.

 

Stališče 27 držav članic EU o prihodnjem odnosu je bilo predstavljeno marca 2018 v smernicah Evropskega sveta (50. člen) in potrjeno v njegovih junijskih sklepih. Države članice so podprle pogajalca Evropske unije Michela Barnierja in poudarile, da se morajo sedaj pogajanja osredotočiti na vprašanja, ki so še ostala odprta v zvezi z izhodom Združenega kraljestva iz Evropske unije, med temi pa je še posebej ključen dogovor o preprečitvi vzpostavitve fizične meje med Republiko Irsko in Severno Irsko. Glede prihodnjih odnosov so države članice potrdile, da mora dogovor spoštovati integriteto notranjega trga EU in carinske unije ter avtonomijo odločanja Evropske unije tudi v prihodnje.

 

Ministri so razpravljali tudi o nujnosti okrepitve priprav institucij EU, držav članic in drugih deležnikov na vseh ravneh na vse vrste izida pogajanj.

 

Evropska unija ostaja zavezana uspehu pogajanj. Člani Sveta za splošne zadeve (50. člen) so poudarili, da mora biti sporazum o izstopu sklenjen pravočasno za njegovo ratifikacijo na obeh straneh pred izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije 29. marca 2019.