Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na zasedanju Globalne koalicije zoper Daesh

Bruselj, 12. julij 2018  - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je ob robu dvodnevnega srečanja voditeljev Nata udeležil ministrskega zasedanja Globalne koalicije zoper Daesh. Krajše plenarno srečanje Globalne koalicije je služilo kot aktualni presek naporov v boju zoper Daesh in pregledu nadaljnjih korakov, ki jih je potrebno storiti za preprečitev ponovnega vzpona teroristične organizacije. Srečanje so z uvodnimi nagovori odprli generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, državni sekretar ZDA Micheal Pompeo ter posebni odposlanec predsednika ZDA Brett McGurk.

 

Globalna koalicija zoper Daesh je bila ustanovljena septembra 2014, v njej sodeluje 77 držav in organizacij,  med njimi so vse članice Nata in EU (razen Malte). Pri tem je pomembno predvsem sodelovanje muslimanskih držav, kar pomeni, da so se pripravljene boriti proti sprevrženi ideologiji Daesha. Razprava je ponovno potrdila cilj koalicije, ki je dokončno uničenje mreže Daesha na vseh področjih, tako z vojaškim posredovanjem oz. porazom v Siriji in Iraku, kot tudi preprečiti financiranje, ustaviti tok tujih terorističnih borcev preko meja, podpreti stabilizacijo in obnovo osnovnih javnih storitev na osvobojenih območjih ter razkriti izkrivljena sporočila/ideologijo Daesha. Naslednji korak strategije koalicije bo obdržati vojaške dosežke z usposabljanjem naših partnerjev ter s stabilizacijsko pomočjo, s katero se bo izboljšala odpornost lokalnih varnostnih sil in skupnosti.

 

Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu. Od leta 2014 sodeluje v Globalni koaliciji zoper Daesh, s šesto rotacijo pripadnikov SV sodelujemo v operaciji Inherent Resolve (OIR) pri usposabljanju pripadnikov oboroženih sil iraškega Kurdistana (Pešmerg). Slovenija pozornost posveča tudi naslavljanju vzrokov, ki vodijo v nasilni ekstremizem, radikalizacijo in terorizem. Mladim, ki so posebej ranljiva skupina, ko gre za omenjene grožnje, je potrebno nuditi pozitivne alternative v smislu odvračanja od negativnih perspektiv.