Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na vrhu Nata v Bruslju

Bruselj, 11. julij 2018 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se v okviru delegacije Republike Slovenije, ki jo vodi predsednik vlade dr. Miro Cerar, udeležuje srečanja voditeljev držav in vlad članic Nata, ki danes in jutri poteka na sedežu Nata v Bruslju.

 

Slovenski zunanji minister se je prvi dan vrha Nata udeležil osrednjega zasedanja Severnoatlantskega sveta na ravni vodij delegacij, nato pa je sodeloval na ločeni delovni večerji zavezniških zunanjih ministrov s predstavniki Iraka, Jordanije in Tunizije.

 

Izhodišče za razpravo je bilo delovanje Nata na njegovem južnem krilu in južni soseščini, ki je bilo sprejeto na tokratnem vrhu. Ministri so ob tej priložnosti ocenili politično in varnostno situacijo v regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike in izmenjali mnenja o možnostih za povečanje političnega in praktičnega sodelovanja s partnerji.

 

"S tem ko pomagamo našim regionalnim partnerjem pri izgradnji zmogljivosti za soočanje z različnimi grožnjami in izzivi, pridobimo vsi," je v razpravi dejal minister Karl Erjavec ter izpostavil pomen, ki ga Slovenija vidi v vzpostavitvi Natovega Regionalnega središča za Jug v Neaplju, saj le ta prispeva k boljšemu situacijskemu zavedanju, upravljanju in izmenjavi informacij ter predstavlja dobro platformo za sodelovanje z Natovimi partnerji v regiji. "Središče ima še precejšen potencial, Slovenija podpira delovanje le tega in je tja že v mesecu februarju napotila svojega predstavnika," je povedal zunanji minister.