Skoči na vsebino

NOVICA

Sedmi Vrh Pobude 16+1

Sofija, 7. julij 2018  - V Sofiji je potekal sedmi vrh predsednikov vlad držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (pobuda 16+1), ki se ga je udeležila slovenska delegacija pod vodstvom predsednika vlade dr. Miroslava Cerarja. Članica delegacije je bila tudi nacionalna koordinatorka Pobude 16+1, generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve mag. Alenka Suhadolnik. Ob robu zasedanja je potekal poslovni forum, na katerem je v okviru tematskih omizij in B2B srečanj s potencialnimi kitajskimi partnerji sodelovalo tudi nekaj slovenskih podjetij.

 

Srečanje v formatu 16+1 predstavlja pobudo Kitajske, s katero si slednja prizadeva okrepiti sodelovanje na področju gospodarstva – s poudarkom na infrastrukturi, energetiki, znanosti, kulturi, izobraževanju in turizmu z državami srednje in vzhodne Evrope. Pobuda je komplementarna pobudi predsednika Xija En pas ena cesta (BRI – Belt and Road Initiative), ki je nastala z namenom večje povezljivost med Azijo in Evropo.

 

Na vrhu so bile potrjene Smernice iz Sofije, ki povzemajo pretekle aktivnosti članic po Vrhu v Budimpešti in navajajo nove aktivnosti v letu 2019.

 

Slovenija je v letu 2018 aktivno sodelovala na vseh pomembnejših dogodkih Pobude 16+1 vključno z ministrskimi srečanji na področju izobraževanja, kulture, transporta energetike in kmetijstva, kjer Slovenija vodi mehanizem za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva.

 

Slovenija je s sodelovanjem v Pobudi 16+1 poglobila in okrepila gospodarske odnose s Kitajsko. Po petih letih sodelovanja v omenjeni Pobudi že beležimo pozitivne poslovne rezultate. Blagovna menjava Slovenije s Kitajsko še naprej raste s povprečno letno stopnjo 15 odstotkov.

 

V okviru gospodarskega sodelovanja s Kitajsko se Slovenija zavzema za realizacijo skupnih projektov visoke tehnologije na obeh trgih.

 

Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani je že pred vrhom v Sofiji podpisala Sporazum o akademskem in znanstvenem sodelovanju s Capital University of Physical Education & Sports, People’s Republic of China. Gre za nadgradnjo dogovorov z vrha Pobude 16+1 v Rigi o sodelovanju na področju zimskih športov.

 

Slovenski premier dr. Cerar se je ob robu vrha tudi bilateralno srečal s kitajskim predsednikom vlade Li Keqiangom, s katerim sta potrdila tradicionalno dobre odnose med državama, ki se kažejo tudi v stalni rasti blagovne menjave. Dr. Cerar je v pogovoru kot posebej perspektivna področja sodelovanja izpostavil farmacevtsko industrijo, visoke tehnologije in turizem.