Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Mirošič se je v Londonu srečal z državnim ministrom Duncanom in vodjo zunanjepolitičnega parlamentarnega odbora Tugendhatom

London, 14. junij 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič se je ob robu Investicijskega foruma srečal tudi z državnim ministrom na britanskem zunanjem ministrstvu Alanom Duncanom ter predsednikom zunanjepolitičnega odbora v Poslanski zbornici Westminstrskega parlamenta ter imel predavanje v Chatham House.

 

V okviru obiska v Londonu se je državni sekretar Mirošič srečal s predsednikom Odbora za zunanjo zadeve v Poslanski zbornici Westminstrskega parlamenta Tomom Tugendhatom in državnim ministrom na britanskem zunanjem ministrstvu Alanom Duncanom, zadolženim za Evropo in Amerike.

 

S Tugendhatom sta izmenjala poglede glede trenutnih razmer na Zahodnem Balkanu ter izrazila podporo državam v regiji na poti približevanja EU. V pogovorih sta se dotaknila tudi vprašanj, povezanih z izstopanjem Združenega kraljestva iz EU. Govorila sta tudi o drugih aktualnih mednarodnih političnih vprašanjih. Tugendhat je predstavil nedavno objavljeno poročilo parlamentarnega Odbora za zunanje zadeve glede ruskega finančnega vpliva v Združenem kraljestvu.

 

V pogovoru z državnim ministrom Duncanom sta se dotaknila vprašanj, povezanih z Rusijo in Ukrajino. Državni minister je tudi predstavil trenutne notranje politične postopke, povezane z brexitom. Glavna tema pogovorov je bil Zahodni Balkan, kjer je državni sekretar Mirošič izrazil priznanje za prispevek Združenega kraljestva h krepitvi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana z organizacijo julijskega vrha Berlinskega procesa v Londonu.

 

Slovenija na Zahodni Balkan v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja namenja največji delež sredstev. Februarja 2018 je v sodelovanju s Centrom za evropsko perspektivo in PODIM ter z britanskim veleposlaništvom v okviru projekta "Vzpostavljanja integriranega start-up ekosistema na Zahodnem Balkanu" pomagala spodbujati podjetništvo in inovacije.