Skoči na vsebino

NOVICA

Predstavitev Slovenije na Investicijskem forumu v Londonu

London, 13. junij 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič je na Investicijskem forumu "Združeno kraljestvo – Centralna Evropa" predstavil investicijske priložnosti in spodbudno poslovno okolje v Sloveniji, naklonjeno inovacijam.

 

Na investicijskem forumu v Londonskem Cityju pod naslovom "Investiranje v inovativnost v Srednji Evropi" so potencialne investitorje in partnerje iz Združenega kraljestva nagovorili predstavniki javnega in zasebnega sektorja srednjeevropskih držav, ki krepijo aktivnosti na področju sektorjev inovativnih tehnologij ter želijo pritegniti nadaljnje investicije iz Združenega kraljestva.

 

Državni sekretar Mirošič je na panelu "Podpora tujim investitorjem v Srednji Evropi" z udeležbo kolegov iz Poljske, Latvije in Slovaške ter ZDA izpostavil izvozno naravnano ter inovativno in v prihodnost usmerjeno slovensko gospodarstvo, stimulativno investicijsko okolje v Sloveniji, primere uspešnega izvajanja tujih neposrednih investicij v Slovenijo ter aktivnosti na področju digitalizacije. Poudaril je tudi primerjalne prednosti Slovenije za investiranje, med drugim strateško geografsko pozicijo ter kvalitetno infrastrukturo in delovno silo. Na forumu je sodeloval tudi Jakob Gajšek, soustanovitelj in vodja odnosov z vlagatelji ABC pospeševalnika, ki nudi pomoč dobrim poslovnim idejam inovativnih slovenskih start-up podjetij.

 

Slovenija in Združeno kraljestvo dobre in prijateljske odnose krepita z rednim dialogom. Gospodarsko sodelovanje med državama se v zadnjih letih krepi, pri čemer je Združeno kraljestvo sedmi partner Slovenije v storitvah, deseti v investicijah in štirinajsti v blagovni menjavi. Slednja je v letu 2017 dosegla vrednost 921,5 mio eur.

 

Zadnji pomembnejši britanski investiciji v Sloveniji sta naložba v žago na Gomilskem in v turistično infrastrukturo na Velenjskem jezeru. Za 40 milijonov evrov vredno investicijo v žago na Gomilskem se je škotsko podjetje BSW odločilo zaradi kakovosti lesa, kvalitetne delovne sile in spodbudne vladne politike. Tudi marca podpisana naložba v plavajoči hotel s kliniko na Velenjskem jezeru, vredna med 12 in 18 milijoni evrov, ima prepoznavno inovativno zasnovo.