Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Logar sprejel predsedujočega Komisiji za zaščito ameriške dediščine v tujini P. Packerja

Ljubljana, 12. junij 2018 - Državni sekretar Andrej Logar je na pogovor sprejel predsedujočega Komisiji za zaščito ameriške dediščine v tujini, Paula Packerja, ki je bil na to mesto imenovan oktobra 2017 s strani predsednika ZDA Donalda Trumpa. Packer si je v času svojega obiska v Sloveniji med drugim ogledal mariborsko sinagogo, ki jo je Vlada RS avgusta 2015 razglasila za kulturni spomenik nacionalnega pomena.

 

Sogovornika sta pregledala stanje dvostranskih odnosov in se strinjala, da se le-ti uspešno razvijajo na vseh področjih skupnih interesov. Slovenija in ZDA sta trdni partnerici in zaveznici ter vodita redni politični dialog o vseh relevantnih vprašanjih. Pozitivne trende iz leta v leto beleži tudi gospodarsko sodelovanje, prav tako narašča število ameriških turistov v Sloveniji.

 

Osrednji del pogovora sta sogovornika namenila pregledu možnosti za dodatno zaščito in promocijo kulturne dediščine obeh držav, ki predstavlja pomemben dejavnik dvostranskih odnosov. Državni sekretar Logar je zagotovil podporo Slovenije pri udejanjanju obstoječih in novih pobud v tej smeri.

 

Sogovornika je državni sekretar Logar informiral o pobudi slovenske strani glede zaščite slovenske cerkve Sv. Cirila v New Yorku. Prostori cerkve v New Yorku, ki jo vodi slovenski pater Krizolog, v marsičem predstavljajo spomenik slovenski emigraciji v ZDA. V stavbi, v kateri se nahaja cerkev, so se v preteklih letih zvrstili številni kulturni in umetniški dogodki ter sprejemi za slovensko skupnost. Vlada RS je pomladi 2017 na predlog zunanjega ministrstva sprejela sklep, da se ZDA v skladu z dvostranskim sporazumom o zaščiti in ohranjanju nekaterih predmetov in dobrin iz leta 1996, po katerem je Slovenija že zaščitila judovsko sinagogo v Mariboru, predlaga tudi zaščito slovenske cerkve v New Yorku. Predsedujoči Komisiji za zaščito ameriške dediščine v tujini Packer je zagotovil pomoč v postopkih zaščite na ameriški strani.

 

Sogovornika sta na kratko spregovorila tudi o drugih vprašanjih, kot je boj proti nestrpnosti in antisemitizmu ter Bližnjevzhodni mirovni proces.