Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Logar na ministerialu Srednjeevropske pobude v Splitu

Split, 11. junij 2018 - V organizaciji predsedujoče Srednjeevropski pobudi (SEP), Republike Hrvaške, je danes potekalo ministrsko srečanje držav članic, ki se ga je udeležil državni sekretar Andrej Logar. Ministri so razpravljali o pomenu in načinih tesnejšega povezovanja in sodelovanja v regiji, tudi v luči skupnih izzivov, s katerimi se soočajo države.

 

Ministri so v razpravi poudarili pomen evropske perspektive držav Zahodnega Balkana kot ključnega dejavnika razvoja in povezovanja regije. Zavzeli so se tudi za tesnejše sodelovanje z državami Vzhodnega partnerstva. Poudarili so pomen spodbujanja povezljivosti med različnimi integracijskimi procesi v regiji in širši Evropi, krepitev gospodarskih, prometnih in energetskih stikov, medkulturnih povezav in izobraževanja. Številni ministri so opozorili tudi na pomen uspešnega soočanja s povečanimi migracijskimi tokovi, ki potekajo prek držav Zahodnega Balkana.

 

Države članice SEP so vzele na znanje napoved Avstrije o izstopu iz organizacije. V povezavi s tem se je državni sekretar Logar v svojem nastopu zavzel za prihodnjo vsebinsko razpravo o aktivnostih in delovanju SEP in pozdravil prizadevanja organizacije za iskanje sinergij in dodane vrednosti prek konkretnih projektov krepitve sodelovanja med državami v regiji.

 

Državni sekretar Logar je na srečanju prav tako poudaril pomembno vlogo SEP tako v zgodovini evropskih integracijskih procesov, kot pri odpiranju evropske perspektive novim članicam. Ocenil je, da s sodelovanjem in povezljivostjo znotraj in izven Zahodnega Balkana ter v povezavi do držav Vzhodnega partnerstva SEP prispeva k uresničevanju evropske ideje v svojem celotnem geografskem prostoru. Pomembna je tudi nadaljnja krepitev sodelovanja z makroregionalnimi strategijami EU in z Evropsko komisijo, ki SEP prepoznava kot pomembnega regionalnega partnerja. Posebej se je zavzel za razvoj sodelovanja, ki bo omogočilo pozitivne priložnosti za mlade, ter predstavil slovensko pobudo Pozitivna agenda za mlade na Zahodnem Balkanu, ki je relevantna za celotno regjio SEP.

 

Na srečanju je bilo sprejeto skupno ministrsko sporočilo, ki države članice SEP zavezuje k nadaljnjemu sodelovanju in povezovanju ter k napredku evropske perspektive. Ministri so potrdili tudi finančna sredstva in že obstoječi razdelilnik prispevkov po državah ter potrdili Italijansko republiko za naslednjo predsedujočo SEP v naslednjem letu.

 

Državni sekretar Logar je ob robu ministrskega srečanja opravil nekatera bilateralne sestanke s predstavniki sodelujočih držav.