Skoči na vsebino

NOVICA

Pogovori o umetnosti v Art Hub galeriji v Abu Dabiju

Abu Dabi, 6. junij 2018 - V Art Hub galeriji v Abu Dabiju je 6. junija v okviru muslimanskega postnega meseca ramadana, ob koncu dnevnega posta v času večerje (iftar) potekal pogovor o kulturi s profesorico dr. Natašo Slak Valek iz Slovenije, ki na Univerzi Šejk Zajed v Abiju predava  področje turizma in marketinga v turizmu. Dogodek so poleg profesorice pripravili tudi Art Hub galerija na čelu z Ahmedom Salehom Yefeijem, ki je v začetku maja obiskal Slovenijo, leta 2016 pa gostil šest slovenskih umetnikov iz Slovenije mesec dni v Združenih arabskih emiratih (http://www.sloveniatimes.com/slovenian-art-month-in-abu-dhabi-united-arab-emirates), in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dabiju.

 

Profesorica Nataša Slak Valek je številčnim obiskovalcem dogodka predstavila projekt "Word-of-art: contribution of artists-in-resindence to a creative tourism destination", ki posebej obravnava aspekte bivanja umetnikov v Združenih arabskih emiratih (Art-in-Residence program), njihova doživetja ob obisku Emiratov, še posebej puščave, in njihov vpliv na kreativno podobo Združenih arabskih emiratov (ZAE) v tujini, kot turistične destinacije, za kar si posebej prizadeva tudi Vlada ZAE.  

 

Veleposlaništvo je dogodek popestrilo s slovensko orehovo potico, naravno gorsko izvirsko vodo s Črnivca, ki ima v arabskem svetu novo podobo in ime Ivan (v Sloveniji voda 902), in bomboni proizvajalca Šumi, ki bodo kmalu zagledali police trgovin v ZAE. Ahmed Saleh Yefeij, lastnik Art Hub galerije je ob zaključku predstavitve posebej izpostavil njegov nedavni obisk v Ljubljani in se zahvalil organizatorjem njegovega obiska v Sloveniji. Republiki Sloveniji je tudi čestital za odprtje veleposlaništva v Abu Dabiju in izrazil zahvalo za odlično sodelovanje, tako s profesorico dr. Natašo kakor tudi z veleposlaništvom. Obiskovalci so po pogovoru lahko, poleg pokušanja slovenskih dobrot, uživali tudi v bogati zbirki umetniških del iz vsega sveta.