Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Karl Erjavec v Centru TNP Bohinj odprl razstavo Divjina Rusije

Stara Fužina, 18. maj 2018 – Minister Karl Erjavec je skupaj z direktorjem Javnega Zavoda Triglavski narodni Park, mag. Janezom Rakarjem, v Centru TNP Bohinj odprl fotografsko razstavo Divjina Rusije ter prisostvoval podpisu sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in naravnega rezervata Kronotsky na Kamčatki. Razstava je posvečena 100. obletnici sistema varovanja narave v Rusiji, letu naravnih rezervatov in letu ekologije, ki so ju v 2017 obeležili v Rusiji.

 

Minister Erjavec je uvodoma pozdravil novo sodelovanje med dvema zavarovanima območjema - slovenskim Triglavskim narodnim parkom in ruskim Naravnim rezervatom Kronotsky na Kamčatki. Novi sporazum o pobratenju obeh varovanih območij predstavlja priložnost za sodelovanje, izmenjavo znanja in izkušenj. Prijateljstvo in sodelovanje z Rusko federacijo gradimo in nadalje razvijamo prav na takšnih pobudah, je poudaril minister Erjavec. V času eskalacije napetosti v mednarodnih odnosih je potrebno razvijati dialog in komunikacijo ter verjeti v možnost mirnih dogovorov in premostitev razlik. Slovenija si kot članica Evropske unije in kot zaveznica NATO prizadeva za stabilnost in predvidljivost v mednarodnih odnosih in s tem tudi za možnosti globalnega izboljšanja odnosov z Rusko federacijo.

 

Minister Erjavec je izpostavil, da slovenski in ruski narod povezuje dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje. Simbolov in dokazov tega prijateljstva in sodelovanja je veliko. Med njimi je Ruska kapelica pod Vršičem, ki jo je ob njeni 100-letnici obiskal tudi ruski predsednik Putin. Slovenija si posebej prizadeva za krepitev gospodarskega sodelovanja z Rusko federacijo. V tem okviru je zelo pomembno delovanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med državama, ki redno zaseda vsako leto; letos jeseni bo v Sloveniji potekalo že 15. zasedanje medvladne komisije. Rusija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. V 2017 se je blagovna menjava med državama povečala za 15 odstotkov, povečala pa se je tudi turistična menjava, za kar 33 odstotkov.

 

Uspešno sodelovanje med državama poteka tudi na področju kulture. Trenutno je aktualen projekt Sezona kulture, kjer se slovenska kultura predstavlja v Ruski federaciji, ruska kultura pa v Sloveniji. V tem okviru je aprila v Ljubljani potekal slovensko-ruski kulturni forum, namenjen pospeševanju kulturnih izmenjav. Sodelovanje poteka tudi na področju izobraževanja. V Kopru je bila lani ustanovljena podružnica prestižne Moskovske državne univerze Lomonosov, in sicer v sodelovanju z Univerzo na Primorskem. Ob februarskem obisku ruskega zunanjega ministra Lavrova je bil podpisan memorandum v podporo ustanovitvi mednarodnega raziskovalnega centra 2. svetovne vojne v Mariboru, v Vitanju pa je aprila potekala konferenca o digitalizaciji gospodarstva z uporabo vesoljskih tehnologij. Ob srečanjih predstavnikov držav na najvišjih ravneh dialog med njimi vedno vključuje tudi najpomembnejša in pereča mednarodna vprašanja.

 

Minister Erjavec je poudaril, da si želimo nadaljevati in nadgrajevati kulturno, izobraževalno in znanstveno sodelovanje ter dodatno pospeševati gospodarsko sodelovanje z Rusko federacijo. Podpis sporazuma o pobratenju med narodnima parkoma bo po ministrovem prepričanju prispeval k cilju okrepitve sodelovanja, posebej na izobraževalnem in raziskovalnem sodelovanju, novo sodelovanje med Triglavskim narodnim parkom in Naravnim rezervatom Kronotsky na Kamčatki pa odprlo prostor novim stikom med ljudmi in novim področjem sodelovanja.