Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec izrazil zaskrbljenost nad razmerami v Gazi

Ljubljana,,15. maj 2018 – Minister Erjavec je v današnji izjavi za medije v zvezi z eskalacijo nasilja med Izraelom in Palestinci, živečimi v Gazi, ki je doslej terjalo vsaj 60 življenj ter več kot 2700 ranjenih Palestincev, pozval k umiritvi razmer, sorazmerni uporabi sile ter odgovornemu ravnanju za preprečitev nadaljnjega zaostrovanja razmer.

 

Minister Erjavec je v izjavi pozval k spoštovanju zaščite civilistov, predvsem mladoletnih in zdravstvenega osebja ter poidaril, da varnostne skrbi Izraela ni mogoče reševati s silo, temveč z dialogom in vključevanjem. Edini način za umiritev razmer je nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa, zato si bo Slovenija v okviru EU še naprej prizadevala za iskanje rešitve po mirni poti.

 

Minister Erjavec je komentiral tudi selitev ameriškega diplomatskega predstavništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, glede česar je Slovenija zaskrbljenost izrazila že ob najavi decembra 2017. Relevantne resolucije Varnostnega sveta in Generalne skupščine OZN določajo, da mora biti status Jeruzalema določen s pogajanji, saj bo le na ta način mogoče doseči pravično in trajno rešitev, ki bo omogočila sobivanje dveh držav v miru, z Jeruzalemom kot prestolnico Izraela in Palestine. Mednarodno razumevanje Jeruzalema je med drugim določeno v resolucijah Varnostnega Sveta OZN št. 478 in 2334, ki sta jasni tudi glede odsotnosti diplomatskih predstavništev do dokončne ureditve statusa mesta. Simbolna dejanja, kot je premik veleposlaništva, niso korak k miru, temveč predstavljajo dodaten zaplet v že tako kompleksnih odnosih.

 

Minister Erjavec je tudi izrazil obžalovanje, da v preteklih mesecih ni bilo moč oblikovati potrebnega notranjepolitičnega soglasja za priznanje Palestine s strani Slovenije.