Skoči na vsebino

NOVICA

Bilateralne politične konzultacije z Združenim kraljestvom

Bled, 15. maj 2018 – Generalni direktor za EU zadeve mag. David Brozina je na bilateralnih političnih konzultacijah gostil britansko direktorico za Evropo Caroline Wilson.


Republika Slovenija in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske imata dobre in prijateljske odnose, ki jih krepita z rednim dialogom in v okviru zavezništva v Natu. Slovenija je zadovoljna z gospodarskim sodelovanjem z Združenim kraljestvom, ki se v zadnjih letih nenehno krepi, pri čemer je Združeno kraljestvo sedmi partner Slovenije v storitvah, deseti v investicijah in štirinajsti v blagovni menjavi. Slednja je v letu 2017 dosegla vrednost 921,5 mio €.


Brozina in Wilsonova sta si izmenjala stališča glede procesa pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Wilsonova je predstavila trenutna izhodišča britanske vlade za pogovore o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Pogovori so tekli tudi o evropski prihodnosti ter o ključnih izzivih, ki države EU čakajo v naslednjih letih.


Slovenija in Združeno kraljestvo delita enake poglede tudi na proces približevanja držav Zahodnega Balkana k Evropski uniji. Združeno kraljestvo, ki julija organizira srečanje predsednikov vlad teh držav v Londonu, gre za t.i. "Berlinski proces", pri tem igra zelo pomembno vlogo. V pogovorih sta izpostavila zavezanost obeh držav utrjevanju vladavine prava tako v Evropi, soseščini in svetu. Dotaknila sta se tudi aktualnih mednarodno političnih vprašanj.


Generalni direktor mag. Brozina se je zjutraj udeležil tudi okrogle mize na temo brexita in prihodnjega gospodarskega sodelovanja s poslovneži v organizaciji Britansko slovenske gospodarske zbornice in britanskega veleposlaništva v Ljubljani.