Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec v okviru Dneva Afrike odprl razstavo o baronu Codelliju

Ljubljana, 14. maj 2018 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je skupaj z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem v atriju Mestne hiše Ljubljana odprl razstavo o baronu Antonu Codelliju. Razstava je del 7. mednarodne konference Dan Afrike, ki se je začela danes in bo trajala do srede, 16. maja 2018.

 

Minister Erjavec se je svojem nagovoru zahvalil županu Jankoviću za podporo, ki je omogočila izvedbo konference in spremljevalnih dogodkov v središču Ljubljane. Zahvalil se je tudi afriški diaspori za bogat kulturni program in častnim konzulom nekaterih afriških držav za materialno podporo izvedbe kulturnega programa.

 

Afrika, po besedah ministra Erjavca, zaradi svojih potencalov predstavlja prihodnost. Na drugi strani pa v tem trenutku predstavlja tudi izziv mednarodni skupnosti, ki se v veliki meri manifestira v obliki migracij. Takšne ali drugačne izzive je najbolje nasloviti v okoljih, ki jih generirajo. V tem kontekstu je potrebno vzpostaviti takšne pogoje za življenje in delo, da mladi Afričani ne bodo čutili potrebe, da zapustijo svoje domače okolje. Konferenca, kot je Dan Afrike, je odlična priložnost, da v sodelovanu z afriškimi partnerji poiščemo skupne odgovore na aktualne izzive.

 

V nadaljevanju je minister Erjavec poudaril pomen konference za poglabljanje dvostranskih stikov med Slovenijo in afriškimi državami na političnem gospodarskem in kulturnem področju. Odprtje razstave o baronu Codelliju je dokaz, da je bilo območje  današnje Slovenije že v preteklosti povezano z afriško celino.

 

Na koncu svojega nagovora je minister Erjavec izpostavil, da se konferenca nadaljuje še jutri in pojutrišnjem in njenim afriškim udeležencem zaželel prijetno bivanje v Sloveniji.