Skoči na vsebino

NOVICA

7. mednarodna konferenca Dan Afrike

Ljubljana, 10. Maj 2018 – V hotelu Union,14. Maja 2018, in hiši Evropske unije, 15. maja 2018, bo v ponedeljek in torek potekala 7.  mednarodna konferenca Dan Afrike. Osrednje teme letošnje tridnevne konference bodo politični, gospodarski in trajnostni vidiki dobrega upravljanja, ter gospodarsko povezovanje Slovenije in afriških držav. Prvi dan bodo uvodnim nagovorom visokih slovenskih in afriških predstavnikov sledili trije vsebinski paneli, drugi dan dopoldne bodo gostujoče afriške delegacije predstavile gospodarske in investicijske priložnosti na kontinentu, popoldne pa bodo gostje obiskali nekatera slovenska podjetja.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru Strateškega foruma Bled, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja in v sodelovanju s Chatam House, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE) in Mednarodnim afriškim forumom že sedmo leto zapored organizira konferenco Dan Afrike, s katero obeležujemo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije.

 

Letos bodo udeležence uvodoma nagovorili zunanji minister Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve Gambije Ousainou Darboe, namestnik ministra za zunanje zadeve in regionalno integracijo Gane Mohammad Habibu Tijani in direktor za regijske študije in mednarodno pravo in vodja programa za Afriko, Chatham House, Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Alex Vines OBE.

 

Nagovorom bodo prvi dan konference sledili trije vsebinski paneli, na katerih bodo svoje poglede in ideje predstavili izkušeni politiki in diplomati, strokovnjaki s področja ekonomije in zaposlovanja, predstavniki mladinskih iniciativ in drugi. V prvem panelu  "Zaupanje in upravljanje v spreminjajočem se svetu: zagotoviti vključujoče in odgovorne ustanove za spodbujanje trajnostnega razvoja " se bodo panelisti posvetili vprašanjem kot so medsebojno spodbujanje civilne družbe in vlad pri oblikovanju vključujočih in odgovornih ustanov, vpliv raznolikih afriških mednarodnih odnosov – še zlasti sodelovanja jug-jug – na krepitev ustanov in upravljanje, razmerju med Afriko in Evropo na področju dobrega upravljanja ter o uveljavljanju vključujočega upravljanja na podlagi enakosti spolov.
 
Drugi panel z naslovom "Partnerstvo Afrika-Evropska unija v praksi: področja izmenjav in sodelovanja v podporo dobremu upravljanju " bo obravnaval e-upravo kot možno področje sodelovanja med Evropo in Afriko; izkušnje in nauke iz prizadevanj večjega vključevanja žensk v sisteme upravljanja; izkušnje jugovzhodne Evrope pri izboljšanju javnofinančnega upravljanja; možnosti za okrepitev sodelovanja civilne družbe z vlado ter o pomenu upravljanja, ki v ospredje postavlja človeka; ter sodelovanje med Slovenijo in Zelenortskimi otoki na področju celostnega programa telemedicine in e-zdravja.
 
Tretji panel "Sinergije za povečevanje učinkov: evropsko-afriško sodelovanje pri postavljanju svetovnih standardov" pa bo med drugim poskušal podati odgovor na vprašanja kako okrepiti mednarodno okolje v korist lokalnih skupnosti; kako lahko Evropa in Afrika sodelujeta pri spodbujanju gospodarske stabilnosti in pravičnejše rasti; kako se lahko v to vključi civilna družba in učinkovito prispeva na različnih področjih skupnega interesa; ter kaj se lahko naučimo iz primerov dobrih praks na področju skupnostnega upravljanja, ki upošteva enakost spolov in odgovornost.
 
Drugi dan konference je že tradicionalno namenjen poglabljanju gospodarskega sodelovanja in iskanju investicijskih in drugih priložnosti za slovenska podjetja v Afriki in obratno.

 

Tretji dan pa bo namenjen ogledu Luke Koper.

 

Ob robu konference bo od 12. do 16. maja 2018 v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Slovenskim etnološkim muzejem, Konzorcijem in afriško diasporo v Ljubljani potekal  pester spremljevalni kulturni program s predstavitvijo plesnih in glasbenih delavnic.

 

Celoten program z vsemi govorci in panelisti, spremljevalni program ter podrobni opisi panelov so dostopni na spletni strani.
 
V času odmorov bodo gostje na voljo za vprašanja novinarjev oziroma za krajše izjave. Po predhodnem dogovoru se je s posameznimi gosti možno dogovoriti za daljši intervju. S prošnjami za intervjuje in za dodatne informacije se obrnite na pr(at)gov.si ali pokličite na 01 478 - 6151.

 

Medijski program:
14. maj 2018


8.45-9.30 Nagovor ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca
Kraj: Hotel Union, Miklošičeva cesta 1, 1000 Ljubljana
FOTOTERMIN

 

 

19.00-20.00 Sprejem podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve RS Karla Erjavca in  župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića
Kraj: Osrednji atrij ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1
FOTOTERMIN


Sledi otvoritev razstave o Antonu Codelliju


V času odmorov bodo gostje na voljo za vprašanja novinarjev oziroma za krajše izjave. Po predhodnem dogovoru se je s posameznimi gosti možno dogovoriti za daljši intervju. S prošnjami za intervjuje in za dodatne informacije se obrnite na pr(at)gov.si ali pokličite na 01 478 - 6151. Svojo udeležbo prosim potrdite na elektronski naslov: pr.mzz(at)gov.si z naslovom sporočila PRESS – Dan Afrike.