Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Karl Erjavec na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Luksemburg, 16. april 2018 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Ministri so večino pozornosti namenili predvsem položaju v Siriji, Iranu ter odnosom med EU in Rusijo. Na neformalnem kosilu so izmenjali poglede na položaj na Zahodnem Balkanu.

 

Svet za zunanje zadeve je močno obsodil kontinuirano uporabo kemičnega orožja s strani sirskega režima, vključno z zadnjim napadom v Doumi, ter poudaril, da gre za kršitev mednarodnega in humanitarnega prava. Svet za zunanje zadeve ciljne napade Združenih držav Amerike, Francije in Združenega kraljestva razume kot poskus preprečevanja nadaljnje uporabe kemičnega orožja v Siriji. EU podpira vse aktivnosti, usmerjene v preprečevanje uporabe kemičnega orožja, ter izpostavlja, da je potrebno še naprej iskati politično rešitev konflikta v Siriji. Ministri so izrazili tudi močno zaskrbljenost nad poslabšanjem humanitarnega položaja v Siriji in podporo političnemu pogajalskemu procesu v skladu z resolucijo Varnostnega Sveta OZN 2254.

 

V razpravi o Iranu so ministri izpostavili, da EU ostaja predana uresničevanju celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu. Svet za zunanje zadeve poudarja pomen celovitega dogovora za regionalno stabilnost in varnost ter izraža zaskrbljenost nad nadaljevanjem izvajanja iranskega balističnega programa in vlogo Irana v širši regiji Bližnjega vzhoda, vključno s Sirijo in Jemnom.

 

Ministri so opravili razpravo o odnosih EU z Rusijo in pregledali izvajanje petih smernic za pristop EU do Rusije, ki so bile sprejete marca 2016. Izmenjali so tudi poglede na razmere v Rusiji po izvedenih predsedniških volitvah ter na položaj in aktivnosti Rusije v mednarodni skupnosti, s posebnim poudarkom na Sirijo. Svet za zunanje zadeve je izpostavil pomen enotnosti EU, nadaljnje tesne koordinacije med državami članicami in ohranjanja izvajanja pritiska skozi uresničevanje omejevalnih ukrepov.

 

Ne kosilu so ministri nadaljevali razpravo iz februarskega neformalnega srečanja (Gymnich) glede sporočila Evropske komisije o širitveni strategiji in obravnavali priprave na vrh EU - Zahodni Balkan, ki bo potekal maja v Sofiji. Minister Erjavec je pozdravil organizacijo vrha v Sofiji in pripravo konkretnih projektov za poglabljanje podnosov med EU in Zahodnim Balkanom, pri čemer pa le-ti ne smejo postati nadomestilo za dinamiko širitvenega procesa. Menil je tudi, da se je potrebno osredotočiti na vladavino prava, pozitivno prihodnost za mlade, gospodarski razvoj, povezanost regije in krepitev sodelovanja na področjih skupne zunanje in varnostne politike.