Skoči na vsebino

NOVICA

Izjava ministrstva v zvezi s ciljnimi zračnimi napadi v Siriji

Ljubljana, 14. april 2018 - Slovenija izraža podporo aktivnostim, usmerjenim proti vojaškim ciljem, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z  možnostjo uporabe kemičnega orožja. Vojaško operacijo treh zavezniških držav - ZDA, Francije in Združenega kraljestva - razumemo kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene uporabi kemičnega orožja.

 

Vsakršna uporaba kemičnega orožja pomeni kršitev Konvencije o prepovedi kemičnega orožja in civilizacijskih vrednot, mednarodnega humanitarnega prava ter resolucij Varnostnega sveta OZN. Popolnoma nesprejemljivo je, da je v času konflikta v Siriji večkrat prišlo do uporabe kemičnega orožja, uperjene predvsem proti civilnemu prebivalstvu.

 

Vrsta poročil in podatkov kaže na to, da so bile kemične snovi nazadnje uporabljene pretekli teden v napadu v Doumi. Podpiramo delo misije za ugotavljanje dejstev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Obžalujemo, da Varnostni svet OZN, kateremu je zaupana najvišja odgovornost za vzdrževanje svetovnega miru, ni uspel doseči soglasja o oblikovanju neodvisnega preiskovalnega mehanizma, ki bi na podlagi neodvisnih in verificiranih poročil ugotovil odgovorne za napad.

 

Slovenija je predana iskanju mirne in politične rešitve, ki edina lahko prinese trajen mir in stabilnost, tako v Siriji kot v širši regiji, pri tem pa je potrebno narediti vse, da se prepreči nasilje in zagotovi zaščita civilnega prebivalstva, ki je v zadnjih desetletjih največja žrtev oboroženih konfliktov po svetu. Pričakujemo, da bo Varnostni svet OZN v skladu s svojim mandatom iz Ustanovne listine čimprej dosegel soglasje glede poti k politični rešitvi vojne v Siriji.