Skoči na vsebino

NOVICA

Okrogla miza ob obeležitvi 70. obletnice sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic

Ljubljana 12. april 2018 –  Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede in Društvom za ZN za Slovenijo v četrtek, 19. aprila ob 15. uri organizira okroglo mizo ob obeležitvi 70. obletnice sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic. Razprava bo potekala v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana). Z uvodnim nagovorom bo udeležence okrogle mize nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

 

Na okrogli mizi bodo sodelovali še:

  • prof. dr. Petra Roter. Udeleženci okrogle mize:
  • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic,
  • veleposlanik Vojislav Šuc, predsednik Sveta OZN za človekove pravice, Permanent Mission of Slovenia in Geneva / Stalno predstavništvo RS v Ženevi,
  • dr. Neža Kogovšek Šalamon, direktorica Mirovni inštitut,
  • dr. Svetlana Slapšak, antropologinja,
  • Branko Soban, novinar in publicist.

V razpravi bodo iskali odgovore na naslednja vprašanja in druge z njimi povezane vsebine: Kako pomembno se je osredotočiti na vidik človekovih pravic ali pri obravnavi ključnih družbenih problemov vsaj ohraniti občutljivost javnosti zanje? Kakšen je odnos slovenske družbe do človeškega dostojanstva in nediskriminacije kot temeljnih vodil Splošne deklaracije človekovih pravic? Ali poznamo svoje pravice in jih znamo uveljaviti? Kakšen je lahko prispevek Slovenije v globalnem razvoju varstva in uveljavljanja človekovih pravic ter katera osnovna vprašanja ostajajo naša »domača naloga«?