Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec sprejel kanadskega posebnega odposlanca za EU in Evropo Diona

Ljubljana, 20. marec 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je srečal s kanadskim posebnim odposlancem za Evropsko unijo in Evropo ter veleposlanikom v Nemčiji Stephanom Dionom.

 

Minister Erjavec je v pogovoru izpostavil dobre prijateljske odnose med Slovenijo in Kanado ter spomnil, da sta državi januarja letos zaznamovali 25-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Ob tem je poudaril pomembno vlogo slovenske skupnosti v Kanadi pri krepitvi meddržavnega sodelovanja.

 

Sogovornika sta se strinjala, da sta Slovenija in Kanada podobno misleči državi, zato uspešno sodelujeta tudi v multilateralnih forumih. Pozdravila sta okrepljeno gospodarsko sodelovanje in soglašala, da je potrebno izkoristiti priložnosti, ki jih prinaša začasna uveljavitev Celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma med EU in Kanado. Izrazila sta zadovoljstvo nad krepitvijo obrambnega sodelovanja, ki se izraža tudi s skupnimi aktivnostmi obeh držav v okviru NATO.

 

Sogovornika sta se zavzela tudi za poglabljanje strateških odnosov med EU in Kanado, saj si obe strani delita skupne vrednote demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Minister Erjavec je ob tem poudaril, da je Slovenija med prvimi ratificirala Sporazum o strateškem partnerstvu med EU in Kanado.

 

Sogovornika sta se dotaknila še drugih aktualnih mednarodnih in regionalnih vprašanj, pri čemer je minister Erjavec podrobneje predstavil slovenske poglede na dogajanje znotraj EU in na razmere na Zahodnem Balkanu.