Skoči na vsebino

NOVICA

Delovni obisk ministra Erjavca v Republiki Kosovo

Priština, 13. marec 2018 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je bil danes na povratnem obisku gost zunanjega ministra Republike Kosovo Behgjeta Ise Pacollija. Glavna tema pogovora je bilo dvostransko sodelovanje s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, ki mu pripada pomembno mesto v dvostranskih odnosih med državama. Slovensko gospodarstvo se na Kosovu uvršča med pet največjih tujih investitorjev, slovenska podjetja zagotavljajo 2500 delovnih mest, vrednost blagovne menjave med državama pa nenehno narašča.


Ministra sta v pogovorih spregovorila tudi o približevanju Kosova evroatlantskim integracijam. Minister Erjavec je ob izraženi podpori evropski perspektivi Kosova pozval k nadaljevanju z reformami ter izpolnitvi pogojev za implementacijo vizumske liberalizacije, ki je eden pomembnih ciljev Kosova in kosovskih državljanov, izpostavil pa je tudi pomen kredibilne implementacije doseženih regionalnih dogovorov. Ministra sta izmenjala ocene o razmerah v regiji in o regionalnem sodelovanju. K temu bo po svojih močeh, preko Brdo - Brioni procesa in v okviru aktualnega predsedovanja SEECP, še naprej skušala prispevati tudi Slovenija.


Ključni poudarek obiska je bil dan promociji gospodarskega sodelovanja. Ministra je ob obisku spremljala delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, ki so v okviru Gospodarskega foruma, ki sta ga nagovorila tudi oba ministra, Erjavec in Pacolli, opravili niz pogovorov s potencialnimi poslovnimi partnerji s Kosova. Gospodarskega foruma se je udeležilo več kot 70 predstavnikov slovenskih in kosovskih podjetij.


Ministra sta skupaj obiskala tudi podjetje IPKO Telecommunications d.o.o., ki je član Skupine Telekom in predstavlja največjo investicijo kateregakoli slovenskega podjetja v tujini.

 

V okviru programa se je minister Erjavec srečal še s predsednikom Skupščine Kadrijem Veselijem in predsednikom vlade Ramushem Haradinajem.


Ob zaključku obiska se je minister Erjavec sestal tudi s predstavniki slovenske vojske, ki so na Kosovo napoteni v okviru Nato misije KFOR. Slovenija je na Kosovu že ves čas prisotna v prizadevanjih za zagotavljanje stabilnosti in varnosti tako preko KFOR, kot tudi v okviru EU misije EULEX. Minister se je slovenskim predstavnikom zahvalil za njihov prispevek in aktivnosti.

 

Ob robu obiska ministra Erjavca je potekalo tudi 1. zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Kosovo.