Skoči na vsebino

NOVICA

Sodelovanje Slovenije s kulturno prestolnico Rusije Sankt Peterburgom

Sankt Peterburg, 12. marec 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič se je prvi dan delovnega obiska v Ruski federaciji mudil v Sankt Peterburgu, kjer se je srečal z namestnikom direktorja muzeja Ermitaž Gregorijem Vilinbahovim ter s predstavniki Odbora za mednarodne odnose, Odbora za gospodarstvo in Odbora za kulturo mesta Sankt Peterburg. Osrednja tema pogovorov je bilo sodelovanje na področju kulturne diplomacije in gospodarskega ter turističnega sodelovanja, predvsem zdravstvenega turizma.


Na sestanku v znamenitem sanktpeterburškem muzeju Ermitaž je državni sekretar Mirošič s sogovorniki govoril o možnostih izmenjave razstav s Slovenijo, zlasti z Narodno galerijo. Na srečanju s predstavniki Sankt Peterburga je pregledal potek projektov sezone slovenske kulture v Rusiji. Beseda je tekla tudi o prvem slovensko-rusko kulturnem forumu aprila 2018 v Ljubljani za nadgradnjo sodelovanja v kulturi. Obe strani sta izrazili zadovoljstvo nad izvajanjem skupnih aktivnosti tudi v okviru Foruma slovanskih kultur.


S predstavniki mestnih odborov se je državni sekretar Mirošič pogovarjal še o sodelovanju na letošnjem majskem Peterburškem mednarodnem gospodarskem forumu in o predvidenih dnevih mesta Sankt Peterburg v Sloveniji poleti 2018.


Sogovorniki so poudarili nujnost okrepitve gospodarskih vezi in konkretnih projektov. Na področju turizma se je število nočitev ruskih gostov v Sloveniji v letu 2017 povišalo za 33 odstotkov. Predstavniki Sankt Peterburga so izrazili željo po vzpostavitvi redne letalske povezave s Slovenijo, ki bi število ruskih gostov še povečalo.