Skoči na vsebino

NOVICA

Multilateralne in varnostne konzultacije s Švico

Bern, 8. in 9. marec 2018 – V Bernu so konec preteklega tedna potekale multilateralne in varnostne konzultacije med Slovenijo in Švico, ki jih je na slovenski strani vodila generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler. Pogovori so tekli o aktualnemu dogajanju v mednarodnih organizacijah ter možnostih poglobitve že uspešnega sodelovanja obeh držav na multilateralnem in varnostnem področju.


Na švicarskem ministrstvu za zunanje zadeve so pogovori tekli o aktualnemu dogajanju v mednarodnih organizacijah, s posebnim poudarkom na delovanju obeh držav v Organizaciji združenih narodov (OZN). Sogovorniki so se strinjali, da imata državi podobne poglede na mnoge aktualne globalne izzive, predvsem na področju človekovih pravic ter varnostnih vprašanj. Državi že sedaj uspešno sodelujeta pri mnogih temah, v pogovoru pa so sogovorniki identificirali možnosti poglobitve sodelovanja in iskanja novih sinergij. Pogovori so potekali tudi o slovenskemu predsedovanju Svetu OZN za človekove pravice, o aktualnemu dogajanju na področju razorožitve in neširjenja jedrskega orožja, o naslavljanju novih groženj in izzivov ter o migracijah.


S predstavnikom švicarske razvojne agencije se je generalna direktorica Stadler pogovarjala o sodelovanju obeh držav na področju vodne diplomacije ter o možnostih skupnega delovanja držav pri razvojnih projektih.


Na švicarskem ministrstvu za obrambo se je generalna direktorica Stadler pogovarjala o sodelovanju Švice z Natom. Švica, ki sicer ni članica Nata, z njim tesno sodeluje, med drugim skozi program Partnerstva za mir. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bernu v letu 2018 ohranja vlogo kontaktnega veleposlaništva Nata za Švico. Sogovorniki so se pogovarjali o možnostih poglobitve sodelovanja med državama na varnostnem področju, dotaknili pa so se tudi varnostne situacije na Zahodnem Balkanu ter vloge Nata za stabilnost in perspektivo te regije.


Ob robu obiska v Bernu je generalna direktorica Stadler opravila tudi delovni obisk v Ženevi, kjer se je udeležila 37. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice.