Skoči na vsebino

NOVICA

Uspešna izvedba konference o izmenjavi podatkov javnega sektorja v Srbiji

Center za evropsko prihodnost je v sodelovanju s Centrom za evropske politike Beograd 28. februarja 2018 v Beogradu organiziral konferenco “Izmenjava izkušenj pri odpiranju podatkov javnega sektorja”. Konference se je udeležilo preko 100 udeležencev iz vrst državne uprave, organov javne uprave, gospodarstva in civilne družbe.

 

Na konferenci so udeleženci (predstavniki vlade, neodvisnih institucij, strokovnjaki iz javne uprave, predstavniki gospodarstva, medijev, akademskih institucij in civilne družbe) izmenjali ideje, izkušnje in predstavili primere dobrih praks. Jutranji del je naslovil najpomembnejše motive za odpiranje in izmenjavo podatkov javnega sektorja, pri čemer sta bili v ospredju razprave transparentnost in vrednost odpiranja za celotno družbo. Strokovnjaki so poudarili vpliv na delovne procese, pri katerih odpiranje podatkov vsakdanje operacije poenostavi in naredi bolj učinkovite. Druge del je osvetlil konkretne pogoje in operativne spremembe, ki morajo biti doseženi, da bi lahko napredovali na področju odpiranja podatkov javnega sektorja. Med njimi so govorci izpostavili sodelovanje, timsko delo in komunikacijo kot ključne predpogoje za uspeh. Predstavljen je bil širok nabor obstoječih rešitev, med njimi eBeba, eZUP, Supervizor, PISO Portal, Posmatrač, Techfugees platforma.

 

Konferenca je del aktivnosti projekta "Pomoč pri preprečevanju korupcije", ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve iz sredstev mednarodnega razvojnega sodelovanja.