Skoči na vsebino

NOVICA

Dan ASEM

1. marec 2018 -  1.marca obeležujemo dan ASEM v spomin na prvi vrh srečanja Azije in Evrope (ASEM), ki je potekal 1. marca 1996 v Bangkoku.

 

ASEM proces zajema 51 držav in 2 mednarodni organizaciji iz Azije in Evrope. V okviru ASEM se izvajajo različne dejavnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja med obema regijama, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in enakosti. ASEM proces, katerega članice predstavljajo približno  60 % svetovnega BDP in prebivalstva ima velik potencial za prihodnost. ASEM je tudi nenadomestljiv forum, ki omogoča nadaljnjo krepitev odnosov med regijama.

 

Voditelji držav članic ASEM procesa se vsaki dve leti, izmenično v Evropi in Aziji, srečujejo na vrhovih ASEM, kjer potekajo razprave o aktualnih mednarodnih in regionalnih temah v skupnem interesu.

 

V času med vrhovi ASEM proces zaobjema vrsto ministrskih zasedanj za posamezna področja sodelovanja in srečanja na visokem uradniškem nivoju (Senior Officials Meeting), vključuje pa tudi številne dogodke in aktivnosti s področja migracij, medverskega dialoga, boja proti terorizmu, dela in zaposlovanja, informacijske in komunikacijske tehnologije, nalezljivih bolezni, razvoja podeželja, človekovih pravic itd. V okviru političnega stebra ASEM procesa potekajo tudi redna srečanja parlamentarcev (ASEP), mladih parlamentarcev in mladih politikov. Koordinacija ASEM procesa, predvsem političnega stebra, poteka preko zunanjih ministrstev članic (ASEM SOM), koordinacija gospodarskega stebra preko gospodarskih ministrstev (ASEM SOMTI), koordinacija kulturnega stebra pa predvsem preko Azijsko-evropskega sklada (ASEF).

 

Slovenija od leta 2004 tvorno sodeluje v tem procesu. Zadnje zasedanje na ravni zunanjih ministrov je potekalo 20. in 21. novembra 2017 v Mjanmaru. Slovensko delegacijo na zasedanju je vodil državni sekretar, veleposlanik Andrej Logar.

 

Prihodnji 12. vrh ASEM bo potekal oktobra letos v Bruslju.

 

Slovenija bo tudi v prihodnje zagovarjala temeljne vrednote, ki jih zagovarjajo ASEM članice, kot so vladavina prava, demokracija in prosta trgovina ter bo aktivno sodelovala pri dejavnostih foruma zlasti pri naslavljanju skupnih izzivov s katerimi se bo srečevala mednarodna skupnost.