Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Bruselj, 26. februar 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval Moldavijo, Venezuelo in bližnjevzhodni mirovni proces.

 
Svet je pozdravil napredek Moldavije pri izvajanju potrebnih reform ter izpostavil potrebo po krepitvi prizadevanj na področju vladavine prava in boja proti korupciji. V razpravi o Venezueli so ministri izmenjali poglede na aktualno stanje v državi pred napovedanimi predsedniškimi volitvami aprila 2018. Poudarili so, da se politične, varnostne in humanitarne razmere slabšajo, tako v Venezueli, kot tudi v sosednjih državah. Svet je poudaril, da lahko k trajni rešitvi krize prispevata le konstruktivni dialog in pogajanja. Pri tem so ministri izpostavili, da je EU pripravljena podpreti pogajanja, ki bi vključevala vse relevantne akterje in prispevala k rešitvi številnih izzivov, s katerimi se sooča Venezuela. Venezuelsko vlado so tudi pozvali, da ponovno vzpostavi demokratične institucije in opozicijo, da nadaljuje s prizadevanji za pogajanja.


V zvezi z bližnjevzhodnim mirovnim procesom je Svet za zunanje zadeve nadaljeval razpravo iz januarskega zasedanja. EU še naprej poudarja zavezo, da se status Jeruzalema kot prestolnice obeh držav določi skozi neposredna pogajanja med izraelsko in palestinsko stranjo. Ob tem izraža tudi pripravljenost, da nudi potrebno pomoč pri iskanju načina za ponovno obnovitev mirovnega procesa usmerjenega v iskanje rešitve dveh držav. Na neuradnem kosilu so se ministrom za zunanje zadeve EU pridružili tudi ministri za zunanje zadeve Egipta, Jordanije, Maroka, Saudove Arabije, Palestine in Združenih arabskih emiratov ter generalni sekretar Arabske lige, s katerimi so izmenjali poglede na bližnjevzhodni mirovni proces in krepitev sodelovanja za zagotovitev korakov za nadaljevanje mirovnega procesa s ciljem dveh držav. V razpravi je EU tudi poudarila pomen medpalestinske sprave in nadaljevanje palestinskega angažmaja za dialog z Združenimi državami Amerike. Ministri so prav tako izmenjali poglede na vprašanje nadaljnjega financiranja Agencije OZN za palestinske begunce (UNRWA).